Du danske sommerI min verden, starter sommeren for alvor ved Sankt Hans. Det gjorde mig helt trist den gang, min venindes far en Sankt Hans aftens dag, med et suk konstaterede, at "ja, nu går det så kun den anden vej" og dermed hentydede til, at de lyse timer igen vender efter Sankt Hans. Siden da, har jeg valgt at fortrænge dette fænomen. Eller i hvert fald nægtet at se det som begyndelsen på enden, men holdt fast i, at Sankt Hans markerer begyndelsen på en dejlig lang sommer.

Sankt Hans er for mig, sommerhus, strand, det første forsigtige dyp i havet, bål-samling, grillmad, jordbær, masser af børn og glade voksne. Det er her man igen ses med naboer man ikke har talt med siden sidste sommer, børnene får lov at være længe oppe i den lyse sommeraften og de unge fester til den lyse morgen.

Sådan var det på landet, hvor jeg er vokset op. Og sådan husker jeg, alle Sankt Hans aftner fra jeg var barn og til og med den sommer for 17 år siden, hvor jeg et par dage efter Sankt Hans, med en rygsæk på ryggen og min cykel ved hånden tog regionaltoget til Nørreport og officielt var flyttet til København. Livet på landet var lagt bag mig og jeg har aldrig savnet det siden. Bortset fra til Sankt Hans.
Her i København har jeg aldrig oplevet helt den samme tradition eller stemning omkring Sankt Hans, som det jeg ellers er vokset op med. Når det har faldet på en weekend, har vi så vidt muligt taget til "hjem" til Marielyst for at holde Sankt Hans. Men når det blot har været på en hverdags aften, har det som regel blot været det, en hverdagsaften. Særligt efter vi fik børn og der var puttetider, der alligevel helst skulle overholdes.

De sidste par år har det dog passet med at Sankt Hans har ligget i weekenden og vores piger nu er så store, at de kan være længere oppe og vi har derfor kunne tage til Marielyst og fejre "ægte" Sankt Hans.I år var heller ingen undtagelse og det selvom det faldt på en søndag og vi alle 4 skulle op til skole og arbejde dagen efter. Ida og Eva havde været på weekend hos mine forældre siden fredag, så søndag morgen kunne Jesper og jeg i ro og mag daffe sydpå for at genforenes med pigerne og samtidig tilbringe det meste af en dag med en god portion familie i sommerhus.

Der var solskin, hunde, børn, baby, masser af voksne til at tage sig af både børn, baby og forplejninger, der var snakken med naboerne, dyp og leg ved vandet. Til forskel fra sidste år, hvor tørken allerede havde sat ind, blev dagen rundet af med bål ved stranden inden vi pakkede 2 trætte tøser ind på bagsædet og kørte mod Frederiksberg akkompagneret af den smukkeste solnedgang jeg længe har set og en masse Sankt Hans bål at spotte rundt omkring i landskabet hele vejen hjem.
Efter sådan en midsommeraften, er jeg mentalt blevet tunet helt ind på Sommer-kanalen. Endda på trods af at vi voksne stadig har nogler ugers arbejde til gode inden ferie og at pigernes skoleår først slutter en uge efter Sankt Hans (noget jeg i øvrigt stadig synes er lidt nyt og mærkeligt). Til gengæld glæder jeg mig nu helt sindsygt meget til at kunne stemple ud om en uge og fuldstændig hellige mig vores kommende familieferie.
Ingen kommentarer