Ferietøjstanker og bæredygtigt fransk basistøj

Ahh, hjemme igen. Eget tastatur, egen kaffe og egen wi-fi - og kun en lille smule jetlag'ish følelse i kroppen. Turen hjem var som ventet laaang, men (stort set) ikke ulidelig og alle fik nogle timers søvn, inden vi ramte dansk jord ved 6-tiden i morges.

Da kl. var 11, hev jeg den sidste maskinfuld vasketøj ud af maskinen og alle kufferter var pakket ud og ryddet op. Bum! Det fejrede jeg med 4 gode danske rugbrødsmadder og en ordentlig morfar bagefter.

Og så har jeg tænkt over at skulle skrive dette blogindlæg. Mens vi var afsted blev jeg nemlig kontaktet af et nystartet fransk tøjbrand Les Sublimes, der har en stærk vision og vigtig mission med deres firma. De ønsker at lave bæredygtigt basistøj til kvinder. Både bæredygtigt ift. materialer og produktionssteder, hvilket vil sige det produceres i Europa og sælges kun online til slutbrugeren.

Da jeg sorterede kuffertens indhold af rent og beskidt tøj er det tydeligt at se, at der er flere stykker tøj, det kunne have været ganske ligegyldigt at tage med, samtidig med, at der er andre stykker tøj, jeg har fået vasket 2 gange på turen. Det er de der stykker go-to basisting man bare har det allerbedst i. Det er de bløde T-shirts og toppe, som man kan sætte sammen med det hele. Allerede her, synes jeg Les Sublimes er inde på noget godt.På Sri Lanka fik vi købt en del tekstil. Jeg købte silkesari'er, pigerne fik lidt tøj og Jesper fik storindkøbt sig et lager af nye T-shirts, lidt shorts og skjorter - og det kostede ikke særlig mange penge. Til gengæld følte jeg, at pengene vi gav for det, ramte lidt tættere på målet. Det har jeg nogle gange lidt svært ved at se, hvordan en T-shirt købt herhjemme i fx en dansk H&M til 80 kr, gør, når der skal gives lidt til alle mellemled af de kroner.

Det er den evige dobbelthed jeg synes jeg har som forbruger, jeg vil gerne både have billigt tøj og høj kvalitet og så vil jeg måske helst ikke vide for meget i detaljer om, under hvilke forhold dette har kunne lade sig gøre. Men der er et voksende fokus på tøjets og produktionens bæredygtighed, hvilket Les Sublimes også er en del af og som jeg synes lyder rigtig spændende. Det var også derfor jeg sagde ja til at hjælpe dem med at gøre opmærksom på deres projekt (det er i øvrigt ikke noget jeg får noget for at gøre), der har launch i dag.

Udover bæredygtigheden har Les Sublimes også en mission om, at støtte piger i fattige dele af verden til en uddannelse, således at for hvert stykke solgt tøj, gives der en måneds uddannelse. Så det må virkelig siges at være et tøjbrand med et stort hjerte, som jeg håber vil blomstre op og blive inspirationskilde til mange flere lignende tiltag.
Projektet kan støttes og læses meget mere om her.

Ingen kommentarer