Når man er en nederen forælder

SPONSORERETNogle gange er det bare en forælders pligt at være nederen over for sine børn. Det er som regel i de der øjeblikke, hvor man kan høre sine egne forældre, der pludselig taler ud af ens egen mund (hvordan skete det lige?!) og man kan som regel godt selv høre det. Hvor nederen man er.

"Sluk nu den iPad!", "neeeij, du kan få en rugbrødsmad, hvis du vitterligt er sulten", "du skal have hue på uden for", "ved du hvad, der er altså ingen xx (indsæt selv gulerod) før du har gjort xx (indsæt selv pisk), så se du bare at komme i gang!" - lige præcis denne sidstnævnte kan i den grad skabe højlydte frustrationer og himmelvendte øjne herhjemme. Faktisk oplever jeg i perioder, at der kan gå ret meget af ens aktive forælder-tid med at agere som en blandning af ordensmagt, kontrollør og diktator over for sin egen lille børnebefolkning.

Og det er virkelig nederen at høre ens mor, komme ud af ens egen mund. Jøsses! Og så den bagklogskab, der følger med... Men heldigvis flytter forståelsen også med. Forståelsen for, hvorfor man gør og siger som man nu engang gør, som forælder. Det er nemlig ren kærlighed og ønsket om at sende sine børn videre i livet på den bedste og mest sikre måde, vi overhovedet kan. Og for den grund, er vi villige til at agere både tåbeligt, pinligt og ja, nederen.

Den pointe har Trygfonden og Rådet for Sikker Trafik fanget rigtig godt i deres seneste kampagne, hvor de hylder alle de nederen forældre, der holder på et "ingen hjelm, ingen hjul"-faktum. Jeg faldt selv tilfældigt over videoen på nettet i går og den er ret grineren (for nu at bruge et andet standard 90'er-udtryk) - jeg morede mig især over sekvensen, hvor faren sidder ude i bilen og smugspiser Matador Mix for børnene (har vi ikke alle været der?).Lidt af det tørre...

I pressematerialet til kampagnen er en statistik over antallet af børn, der bruger cykelhjelm på skoleveje:

  • 6 – 9-årige: 89 % (i 2014 var tallet 88 %)
  • 10 – 12-årige: 69 % (i 2014 var tallet 64 %)
  • 12 – 16-årige: 35 % (i 2014 var tallet 31 %)
  • Alle børn på skoleveje: 64 % (i 2014 var tallet 60 %)
    (kilde: cykelhjelmstælling 2015, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden)


I min verden er det en ligeså naturlig ting, at mine børn bruger hjelm, når de cykler (hvilket jeg for øvrigt også selv gør), som det er, at de har sele på, når vi kører bil. Derfor undrede det mig faktisk også lidt, at det ikke bare var 100% af alle børn i alderen 6-9 år, der bruger cykelhjelm. Men hvad statistikken også viser, er til gengæld at antallet er støt stigende (tilbage i 2004 var det fx kun 52% af de 6-9 årige, der brugte hjelm), så lad os håbe, at denne stigende tendens fortsætter og forhåbentlig gør det til en så naturlig ting for alle børn, at de ikke skipper hjelmen igen, efterhånden som de bliver ældre.

Ingen kommentarer