Feminisme for begyndere #3: Den der kampdag og fortolkning af feminisme


Foto fundet her.

Det var jo kampdag i sidste uge. Personligt, tænkte jeg meget denne dag på, at jeg for tiden mest er gået til kamp mod rynker, deller og grå hår. Først var det bare lidt en sjov ordspils tanke og min næste tanke var, at der ikke var meget feminisme i den kamp. Og så læste jeg lidt indlæg og artikler rundt omkring og ved enkelte blogindlæg, kom jeg til at tænke, om ikke det var en lidt misforstået kampdagsopfattelse, vedkommende her kom til at give udtryk for. Hvorefter det slog mig, kan feminisme eller ens forståelse heraf være forkert?

Senere på ugen kom Jesper og jeg til at diskutere om man kan kalde sig selv for feminist, men ikke være enig i alt, hvad andre erklærede feminister udtaler og mener. Det kan man selvfølgelig sagtens, i min verden i hvert fald.

Da jeg kastede mig ud i min #feminisme for begyndere research, brugte jeg faktisk utrolig meget tid på, at forstå helt præcist hvad feminisme er, for som jeg allerede havde forstået det, er det et langt mere kompleks og nuanceret begreb end blot kvindefrigørelses-agtige udråb. Jeg ville (og vil) så gerne forstå feminismebegrebet rigtigt og jeg har været, og er tildels stadig, usikker på at bruge begrebet forkert.

Men udover nogle generelle basis grundaspekter, tror jeg (måske) alligevel, at jeg nu er endt på et foreløbigt standpunkt, hvor feminisme som begreb er lidt af et fortolkningsspørgsmål og ligesom med så mange andre ting, er der delte meninger om, hvad begrebet skal indeholde, for at det føles rigtigt og langt-ude-skoven-holdninger må jo siges at findes i alle lejre. Og at kalde sig selv feminist behøver ikke være ensbetydende med en troserklæring og en slavisk manifest gennemgang.

Personligt har jeg alligevel svært ved, at omtale mig selv direkte som feminist. Men kogt ind til benet, er feminismens grundideologi, at skabe frihed og lighed for alle! - og dét kan man vel næppe være imod?


Ingen kommentarer