At legeJeg beskæftiger mig stort set med legetøj på den ene eller den anden måde, hver eneste dag. Vejleder, indkøber, opretter og skriver om det i mit professionelle virke - og stort set det samme i mit personlige virke også, bare med en lidt mere snæver målgruppe for øje :)

Hos Nutidensmor.dk læste jeg den anden dag et indlæg om leg, set fra en lidt anden professionel vinkel, nemlig den pædagogiske, da Johanne er ved at skrive opgave på sit pædagog-studie, om netop leg. Og det synes jeg er virkelig spændende, set med både mine personlige og professionelle briller.

Hvorfor leger alle børn i en bestemt alder nærmest identiske lege? Hvorfor er legetøj godt? Hvornår er det knap så godt? Hvilket legetøj fremmer de bedste lege? I hvilke aldre skifter legene fra en type til en anden og hvorfor?

I mit arbejde giver det mening, at vide lidt om disse ting for at kunne både indkøbe, vejlede og målrette det bedste af det bedste til vores kunder - så egentlig meget heldigt at jeg finder det så spændende.

I mit personlige virke som mor til to tøser (på stort set 5 år og 6,5 år) er det sjovt at betragte, hvordan deres legemønstre udvikler sig i takt med deres større og større forståelse af deres omverden og deres egen rolle i den. For det er stadig rolle-legene, der udgør 80% af deres lege. Nogle gange udspillet af dem selv, andre gange med bamser, dukker eller kaniner og andre gange igen, stadig af små plastikfigurer.

Dog er jeg begyndt at ane en ny spændende udvikling i deres legemønstre. Idas lege er begyndt at have mange flere overnaturlige twist. Min egen (ganske ufaglige fortolkning) af det er, at det er fordi, hun nu i langt højere grad kan skelne mellem fantasiverdnen og den rigtige verden og i hvilken hun hører til og derfor kan navigere sikkert mellem de 2 i hendes lege også.
En anden stor ting er, at Eva er begyndt at finde på mange flere selvstændige lege, stadig gerne sammen med Ida eller andre, men altså lege og plots som hun har fundet på og ikke blot Ida-kopi-lege. Dét er virkelig godt for en lillesøster, der ikke er såå meget yngre end sin ret dominerende storesøster, men alligevel et udviklingstrin eller to bagud i forhold til Ida. Jeg har forsøgt at skubbe lidt til netop denne udvikling hos Eva ved at "give hende" interesse for noget legetøj (som så blev Maileg, for det synes jeg selv er så fint ;) ), der kun er hendes og ikke blot en interesse/fascination nedarvet fra Ida som det f.eks. er tilfældet med Palace Pets ol. Det er nok ikke det, der har gjort hele forskellen, men i det store og hele tror jeg det er ganske sundt for hendes selvstændighedsudvikling også (og for morens æstetiske legetøjssans - ren win-win).

Ingen kommentarer