Pseudo-fjollet?

Er det fjollet at kalde børn født med omkring 1,5 års mellemrum for pseudotvillinger? Den har været oppe at vende før og er igen i dag blevet taget op her og jeg føler mig selvsagt en lille smule ramt.
Jeg omtaler selv Ida og Eva som sådan, både fordi jeg er stolt af min bedrift i denne sammenhæng og sikkert også for at gøre mig lidt interessant, hvilket jeg også skrev en masse om her. Men jeg kan også godt se, at det kan lyde fjollet.
Men er det (for) fjollet? Hvem giver det mening for, at give dem denne betegnelse? I min optik kan det godt virke lidt som et "klub-stempel" så andre medlemmer i samme klub kan kende hinanden og lige give et anerkendende og indforstået nik, inden vi suser videre. Lidt ligesom da jeg var barn og vi kørte rundt i mine forældres gamle Morris 1000 og krydsede vej med en anden Morris  1000. Mere er der sådan set ikke i det. For mit vedkommende i hvert fald. Det er jo ikke fordi jeg prøver eller ønsker at bilde nogen ind, at jeg har født tvillinger og hed det noget andet end netop pseudotvillinger, ville jeg også gladeligt have brugt det ord.
Faktisk forstod jeg ikke helt, hvad ordet dækkede over, da jeg først stødte på det, da Eva var helt ny, kan jeg se på de indlæg jeg skrev om det dengang her og her (århh, se lige nogle små nuttegøjer...).
Jeg ved intet om, hvordan det er, at (være så heldig at) have fået tvillinger og jeg vil på ingen måde sidestille det at have fået 2 børn tæt på hinanden med det. Ligesom jeg heller ikke kan forestille mig, at det kan sidestilles med at have fået 2 børn med flere års mellemrum. Og jeg mener heller ikke, at man kan sidestille forældres oplevelse af at have fået børn med alle mulige ens og ulige intervaller, med hinanden. Men der er selvfølgelig ligheder og jo mere ens forhold man har fået børn under, jo mere kan man sammenligne og spejle sig, og mon ikke det er det, de fleste af os forældre søger, når vi forsøger at proppe et begreb som pseudotvillinger ned over vores børn?
Pseudotvillinger eller ej, så er jeg VILD med at have fået vores tøser så tæt på hinanden, selvom det på ingen måde var planlagt. Og jeg har også tidligere varmt anbefalet det.

Få det hele med Facebook - Bloglovin' - Instagram

17 kommentarer

 1. Louise
  SEPTEMBER 14, 2015 D. 12:12 PM (REDIGER) - (0)
  Hej Mie. Jeg kan godt forstå, du bruger begrebet, og gør du bare det. Fra forældrenes side, kan jeg godt se, der er meget ens med to piger så tæt på hinanden. Men som voksen tvilling (som jeg er), så er det meget det, at alt har været ens for os hele barndommen, og vi aldrig var alene om noget. Der var ikke noget, som var “mit/min”. Det var altid: Vores klasse. Vores lærer. Vores fødselsdag. Vores konfirmation. Vores lejrskole. Og det er det, som gør, vi har 100% den samme referenceramme til de første 18 år af vores liv. Og lige det, får dine piger jo ikke. Men de får en masse glæde af hinanden hele barndommen, og det er jo meget “tvillinge-agtigt”

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:16 PM (REDIGER) - (0)
   Nej det er rigtigt og de får jo på mange måder ikke så mange anderledes oplevelser, hvis man kan kalde det det, end andre slags søskende :) Men som en anden skrev, så handler det nok mest, om at man som voksne omkring 2 så tæt, stadig skal huske på, at der er en forskel i udvikling osv. selvom de kan virke helt på samme niveau.
   :)

   Slet
 2. S
  SEPTEMBER 14, 2015 D. 8:09 AM (REDIGER) - (0)
  Undskyld. Mente Trine (ikke Dorte).

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Tanja
  SEPTEMBER 14, 2015 D. 7:02 AM (REDIGER) - (0)
  Altså er selv lige blevet psedo mor ☺ ( en på 3 uger og en på 15 mdr) og vil på pege at en af vores venner har tvillinger og han kan godt forstå vi synes det er hårdt. Som han sagde bl.a. at det må være hårdt for os at de ikke har samme søvnmønster. det havde deres tvillinger og det gjorde de kunne sove på skift. Det kan vi ikke rigitg gøre da den lille jo ammes. Vi prøver at deles så far tager den store når han vågner og jeg den lille, men vi vågner jo begge når en af dem siger noget aå det er lidt hårdt. Men ved det nok ændre sig på sigt og glæder mig til mine drenge får glæde af hinanden ☺

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:18 AM (REDIGER) - (0)
   TILLYKKE, det er så skønt, og ja det kan være lidt rodet i starten, fordi man jo lige har vænnet sig til nogle rytmer med den store og så skal have en ny lille til at “passe” ind i. Men jeg synes virkelig det er en fornøjelse med 2 så tæt på hinanden. Om jeg synes det er hårdere eller lettere end med tvillinger eller, hvis der havde været flere år i mellem, ved jeg af gode grunde ikke, da jeg ikke har prøvet andet. Men det er nok meget forskelligt fra person til person, hvordan de oplever det :)

   Slet
 5. Susanne
  SEPTEMBER 14, 2015 D. 12:32 AM (REDIGER) - (0)
  Jeg synes meget gerne at forældre med pseudotvillinger må bruge det ord. Tror det er mere hårdt at få dem med kort afstand imellem end at få tvillinger ( og jeg har tvillinger, så jeg ved hvad det drejer sig om 😀 ). Jeg synes det er en fin betegnelse for børn som er født med få år imellem sig. Så brug ordet og #pseudotvillinger på instagram. Det er så skønt at følge :).
  Kh Susanne “frunikolajsen”

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:11 AM (REDIGER) - (0)
   Jeg synes egentlig også det er en ok betegnelse, men kan godt se det fjollede i selve ordet, men når det nu en gang er det ord, der er for det, så er det vel sådan. Men jeg synes ikke nødvendigvis, at det er/skal bruges som en indikator for, hvor hårdt man har det som forældre. Den oplevelse er jo ganske individuel. :)

   Slet
 6. Trine
  SEPTEMBER 13, 2015 D. 11:38 PM (REDIGER) - (0)
  Interessant emne. Umiddelbart ville jeg mene, at det er noget lægerne ville omtale børn om, der er født med kort tidsrum i mellem sig, læge og læge i mellem – altså fagsprog. Egentlig forstår jeg ikke altid de ord vi hurtigt tager til os, hvad enten det måtte være. Men vi bruger det vel fordi det giver mening for os :-)

  Hvis der er nogle tvillinger mødre der føler sig stødt ved brugen er ordet, er det nok fordi de føler at man fjerner fokus fra deres thunder, og at de mener, dét at have født tvillinger, ammet, lullet dem osv. er en hårdere opgave end med børn, hvor der er måneder der adskiller børnene. Men det er bare et gæt.

  Du fik da sat mine tanker i gang. Kærlig hilsen en uvidende kvinde, uden tvillinger, psedeou eller bare børn generelt. 😉

  SvarSlet
  Svar
  1. S
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 8:03 AM (REDIGER) - (0)
   Til Dorte.
   Du skriver du ingen børn har og bare gætter, men alligevel får du lige “sparket” til tvillingemødrene med din antagelse. Not nice.

   Slet
  2. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:15 AM (REDIGER) - (0)
   Tak for din kommentar. Synes det er virkelig dejligt, når nogle skriver de fik noget at tænke over ud fra det jeg har skrevet :) Selv har jeg jo ogå tænkt meget over netop dette (og så meget andet :) )

   Betegnelsen er som du skriver, “opfundet” og brugt af fagfolk og så har “vi” taget det til os. Men for mit eget vedkommende er det ingenlunde for at skulle bedyre, hvor hårdt det er, for det er en ganske individuel oplevelse, hvor hårdt det er at få børn, ligegyldig hvor lang tid efter hinanden de er kommet. :)

   Slet
  3. Louise
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 10:19 AM (REDIGER) - (0)
   Jeg er ret sikker på at det ikke er et lægefagligt udtryk, det er simpelthen alt for upræcist. Hvis en læge bruger det, vil det være fordi lægen bruger det privat også.
   Om det er et fagudtryk fra gruppen af psykologer skal jeg ikke kunne udtale mig om.

   Slet
  4. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:13 PM (REDIGER) - (0)
   Jeg mener at have læst, at det er et udtryk brugt/”opfundet” af børnepsykologer :)

   Slet
 7. Dorte
  SEPTEMBER 13, 2015 D. 10:59 PM (REDIGER) - (0)
  Altså jeg har tvillinger og fået dem tæt på min ældste (godt nok med 2 år imellem, men det er stadig tæt i min optik ). Jeg tror helt ærligt at enhver oplevelse er forskellig og jeg tror også at man ser forskelligt på det afhængigt af sine børns alder. Da jeg lige havde fået tvillinger synes jeg det var lidt en sjov betegnelse – nu tænker jeg mere, at jeg udmærket ved, hvor udfordrende det er med børn i forskellige aldre tæt på hinanden og med forskellige behov. Pseudo eller ej ☺❤

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   SEPTEMBER 14, 2015 D. 9:20 AM (REDIGER) - (0)
   Armen Dorte, med alle dine børn har du jo førstehåndserfaring med stort set alle konstellationer af mor-rollen :smile: Sejt gået :67:

   Slet
 8. Jeg selv er pseodo tvilling. Der er 11 mdr imellem min bror og jeg. Og vi er vokset op som tvillinger. Har gået i skole sammen - altså i samme klasse fra 1-9 klasse. Vi har fået de samme gaver - sad med ryggen til hinanden til jul og fik de samme ting i de større år. Også selv om vi er dreng/pige.

  Så du da sagtens kalde dine børn for pseudo tvillinger. For det er noget af en bedrift at få børn så tæt på hinanden.

  SvarSlet
 9. Hej Vi har selv pseudotvillinger med 17 mdr. imellem. har nu fået problemer med at den største lige er startet i skole mens den anden stadig går i børnehaven. og den mindste har det rigtig hårdt med det. Han har haft hans bedste ven her det sidste år og nu er hun der ikke mere. Han kan ikke finde sig selv. Har i oplevet problemer med dette? og hvad har i gjort for at de kan forliges sig med den nye situation?

  SvarSlet