En ode til min for-altid favorit High School film

10 things I hate about you - hvor kan jeg sige mange positive ting om den film. Og for at starte med det bedste, Heath Ledger. Åh altså... Måske lige bortset fra håret. Det var ærlig talt ikke så heldigt - men han kom efter det og det var jo tydeligt for enhver, hvilket potentiale, der her blev præsenteret lige for vores klare uskyldige teenagepige øjne :)
Og dernæst, hvad der, set i bakspejlet, har vist sig at være næsten lige så godt, Joseph Gordon-Levitt...

Men altså, hvis jeg skal (og det har jeg så besluttet mig for, at jeg skal) nævne kun én eneste film, der har været signifikant i min ungdomstid og for mine veninders og min fælles popkulturelle referenceramme, så er det uden tvivl 10 things I hate about you!
Den kom ind i vores liv på et VHS-bånd jeg havde fået af min morbror, der på daværende tidspunkt arbejdede i Blockbuster og derfor havde fået et forvisningsbånd, som jeg fik lov at få. Det betød at filmen var uden undertekster og der kørte sådan en sekundtæller i billedet. Men det bedste af det hele, det betød også, at vi så den hjemme på video, før alle andre og mens den endu gik i biografen! Ja, sådan noget var faktisk en stor sag en gang.
Og vi var solgt lige fra starten og jeg kan uden tøven og med 100% sikkerhed sige, at det er den film jeg har set allerflest gange og kan allerflest af replikkerne fra - uden sammenligning. Så kan det godt være at de fleste, der ikke har samme indgående kendskab til filmen, vil klassificere 10 things I hate about you, som blot en anden High School-film i rækken af mange lignende film. Det er den selvfølgelig også, en High School-film. Men i mine øjne har den lige det der ekstra, der hæver den et niveau eller to over de fleste øvrige film i denne kategori (mindst) og alene derfor skiller sig væsentligt ud fra mængden af den type film.
Det er de små finesser og detaljer, der ligger i henkastede sidebemærkninger og -handlinger, som man lægger mere og mere mærke til, for hver gang man ser filmen. Det er den vildt gode og mere eller mindre underspillede humor igennem hele filmen. Det er de feministiske budskaber og alle Shakespeare referencerne. Og ikke mindst er det måden Heath Ledger får foldet sin overlæbe, når han siger "Oh... Bianca" og dermed medgiver Kat, at hendes søster er en kende træls :) Det er musikken, det er skuespillerne. Det hele spiller bare i den film. Måske lige pånær den der førnævnte frisure, Heath Leger render rundt med... Men stadigvæk, hvem bliver ikke bare lidt blød i knæene og ville ønske det var en selv, der blev kigget så intenst på af de der brune øjne?
Er du i samme båd? Eller var der en anden film, der havde en særlig betydning i dine teenage-år? Hvis du som jeg er til 10 things, så vil du helt sikkert også nyde indlæggene blandt andet her og her på HelloGiggles.com - en alletiders underholdningsside, hvor man hurtigt kan få travet en del sider igennem fyldt med sjov og feel good-viden af den bedste slags. Popkultur når det er bedst!
tumblr_mvx3gwJ2Vo1sv7wl6o1_500
I'm sure too Heath, I'm sure too...

Få det hele med Facebook - Bloglovin' - Instagram

8 kommentarer

 1. KatrineBJ
  AUGUST 19, 2015 D. 12:11 PM (REDIGER) - (0)
  Åh den film har også en helt speciel plads i mit hjerte. Min søster og jeg så den på VHS en million gange i løbet af vores teenageår, og det var i mange år min søsters yndlingsfilm. Jeg tror i al hemmelighed hun drømte om at være Kat :-)
  Og ja Heath Ledger og det krøllede smil var altså også i en liga for sig selv!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   AUGUST 20, 2015 D. 9:38 AM (REDIGER) - (0)
   Hvem drømte ikke lidt om at være Kat? 😉 Vi fik heldigvis skaffet os tre ekstra eksemplarer på VHS med undertekster, der så gik lidt på omgang :)

   Slet
 2. Ulla Christiansen
  AUGUST 19, 2015 D. 7:09 AM (REDIGER) - (0)
  Lad mig sige med det samme. Jeg græd som pisket da Heath Ledger blev meldt død. Han var mine drømmes filmkæreste. Og takket være 10 things I hare about you. Ungdomsfilmen som for mig bestemt ikke bare var en ny High School film, men meget mere end det (dem var jeg jo også blevet alt for gammel til). Så jeg er helt med på følelserne, der her er på spil – med eller uden uheldig frisure. Jeg

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   AUGUST 19, 2015 D. 11:30 AM (REDIGER) - (0)
   Ja den var/er altså meget mere en bare endnu en teenage/high school film! Helt enig :) Og ja, det var mega sørgeligt, da den melding kom, mine veninder og jeg mindes det stadig :(

   Slet
 3. Pernille
  AUGUST 18, 2015 D. 10:21 PM (REDIGER) - (0)
  Jeg er helt enig, det var en af de bedste teenagefilm, og jeg så den mange gange. En anden fantastisk film er Romeo og Julie med en ung Leonardo, den er stadig en af mine favoritter. Han var altså lækker dengang, og er stadig en lille smule i dag, fordi han er lidt sej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mie
   AUGUST 19, 2015 D. 11:31 AM (REDIGER) - (0)
   Uha ja, en ung Leonardo – også i The Beach. Genså den for et par uger siden og blev faktisk overrasket over hvor drenget han så ud. Tror næsten jeg synes han er mere lækker i dag – især også fordi han er sej!

   Slet
  2. KatrineBJ
   AUGUST 19, 2015 D. 12:15 PM (REDIGER) - (0)
   Åh ja, Romeo+Juliet havde jeg helt glemt!! Det film var til gengæld mín yndlingsfilm. Tror det VHS bånd var helt tyndslidt til sidst. Og så den helt fantastiske “score” der var til filmen – jeg kunne jo samtlige numre udenad :-)
   Radioheads Talk show host er jo intet mindre end fantastisk!!

   Slet
  3. Mie
   AUGUST 20, 2015 D. 9:39 AM (REDIGER) - (0)
   Jeg havde også lidt glemt den. Tror måske snart det må være tide til en maraton med alle de gode film fra ens teenageår :)

   Slet