Hvad er frugt og hvad er grøntsag - og kan noget være begge dele?

Det sker af og til, at man kommer til kort over for de spørgsmål ens børn stiller en. Andre gange sker det, at man bliver belært af ens børns nyeste viden og samtidig bliver så fyldt af respekt og taknemmelighed for de fantastiske offentlige institutioner, vi har mulighed for at sende vores børn af sted i.
                                                                                                                                                         

Her i ferieperioden er der selvsagt ikke overfyldt med børn i Evas børnehave (skal stadig vænne mig til, at det kun er Eva der går der nu), men betyder ikke, at der bliver skruet ned for de skemalagte aktiviteter og projekter med børnene. Tværtimod. I forgangne uge havde Eva og 2 andre børnehavebørn en lille projektuge sammen med børnehavens seminar-praktikant om frugter og grøntsager.

De startede mandag med at snakke om, hvad der er frugter og hvad der er grøntsager, klippede en masse forskellige ud af blade og tilbudsaviser og klistrer billederne på 2 forskellige plancher, en med alle frugterne og en med alle grøntsagerne.

Næste dag tog de i Føtex, hvor de fik en kurv hver og fik lov til selv at vælge, hvilke frugter og hvilke grøntsager de ville købe og servere til eftermiddagsfrugt for de andre børn. Den sidste dag tilberedte og snittede de det hele og serverede til frugt klokken 14 - og efter egne udsagn, var det den bedste frugtsalat nogensinde!

Jeg synes det er en genial måde, at give de små noget ny og brugbar viden og samtidig lære dem noget om selvbestemmelse og medejerskab for den mad de får at spise. Og Eva har talt meget om det med frugter og grøntsager siden og hun har faktisk helt styr på det nu. Faktisk så meget, at hun godt vidste, at avocado er en frugt, da jeg forsøgte at trick-spørge hende og så belærte hun mig om, at rabarber er en grøntsag.

Hvorfor noget er en grøntsag og noget er en frugt, har Eva dog ikke kunne svare på. Jeg mente at kunne huske en tommelfingerregel med, at hvis det skal spises for at kunne reproducere/gensåes, så er det en frugt. Men hvad så med tomater og agurker, der jo tydeligvis er grøntsager. Eller hvad? Der måtte research til, det' klart.

Det viser sig, at lige præcis med hensyn til tomater og agurker, er der tale om et grænsetilfælde. Det vil sige, at der rent biologisk er tale om frugter, fordi de har kerner. Men fordi de er etårige (altså kun kan høstes samme år, som de såes) og pga. den måde vi traditionelt bruger dem på, kan man (også) betegne dem som grøntsager. Så hvis det har kerner og kommer igen af sig selv over flere år, er det helt sikkert en frugt.

Et andet grænsetilfælde er også førnævnte rabarber, der kan høstes i to år, men fordi det er et blad og uden kerner, er det en grøntsag, der traditionelt set bruges som en frugt.

Og så er der bælgfrugter...
Men så langt strakte hverken min research eller tålmodighed i denne omgang, så dem skynder vi os bare at hapse.

PS: Fandt en rigtig god artikel om emnet her.

1 kommentar

  1. "Frugt" er et botanisk begreb der dækker de strukturer planterne bruger til at reproducere sig selv med (ofte vil der findes frø/kerner osv i disse). Grøntsager er ikke et biologisk, men et kulinarisk begreb, og derfor er der ikke en konkret definition af disse. Der er dog forskel på hvor vidt man taler botanik eller hverdags-sprog, eksempelvis er en banan et bær ud fra den botaniske definition (https://en.wikipedia.org/wiki/Berry), det samme er tomater og agurker. Jordbær er botanisk set slet ikke bær, men nødder (de små sorte dutter er selve frugten), alt det røde er opsvulmet blomsterbund. Denne skelnen mellem botanisk frugt, og kulinarisk frugt er forvirrende for de fleste, og heldigvis ikke specielt vigtig. I hverdagen virker det normalt udmærket at kalde et jordbær for et bær, og en agurk for en grøntsag :)

    SvarSlet