#At skrive så blækket flyder

Papirvarer, blokke og i særdeleshed notesbøger er en evig svaghed for mig. Det er ganske enkelt umuligt for mig at passere en afdeling med kontorartikler, uden lige at skulle mærke på noget eller bladre nogle sider igennem i vilkårlige notesbøger. Lige for tiden har jeg gang i 3 notesbøger til forskellige formål; skriblerier, ting jeg skal huske, udkast til taler (ja, for jeg er så blevet sådan en, der gerne lige holder en tale, ved enhver given lejlighed) og to-do-lister. Desuden er en notesbog inden for rækkevidde altid et godt sted at lade børnene tegne, når man befinder sig et sted med uventet ventetid -  så kan man også være heldig at støde på de sødeste små børnetegninger, midt i man sidder og arbejder.Sidste weekend var jeg på en fantastisk inspirerende workshop hos Julia Lahme. Det var sådan en dejlig dag fyldt med ny viden, a-ha-oplevelser og en masse af mine egne tanker vedrørende blogging og tekstforfatteri omsat til kloge og veldrejede ord i en andens mund. En af de ting, der var ny viden for mig, var informationen om det store potentiale, der er i at skrive mere i hånden. Ved altid at skrive alting på en computer gennem et tastatur, mister vi nemlig flere kognitive egenskaber, hvilket blandt andet betyder, at ens skrevne ordforråd indskrænkes. For at modarbejde dette anbefalede Julia, at man begyndte at skrive mere i hånden, hvis man ønskede at blive en bedre og mere kreativ tekstforfatter og få vækket sit såkaldt sleeping vocabulary. Fx skrive udkast til ens arbejdstekster i hånden eller kladder til blogindlæg i hånden. Og så huske at slippe hæmningerne og bare lade ordene flyde fra hoved til hånd og ud på papiret uden tanke på orden, opsætning og skønskrift.

Alt det gav så meget mening for mig. Jeg elsker at skrive i hånden, men har med tiden fundet det for overflødigt/gammeldags/molboarbejde/nyttesløst til at jeg kunne forsvare at bruge den ekstra tid på det, som det nu engang tager fremfor at skrive det direkte ind på computeren. Men at få at vide, at det rent faktisk tjener et formål at skrive mere i hånden, har gjort det ganske attraktivt for mig at genoptage skribleriet. Både dette blogindlæg og mit forrige er derfor begge startet ud som håndskrevne sider og det vil mine næste indlæg også være. Ikke at jeg tror man som læser kan se en umiddelbar forskel, men for mig er der. At skrive disse par indlæg har nemlig været en meget mere gennemtænkt proces en sædvanligt, hvor jeg føler jeg har fået en lidt større bid af mig selv med over i indlægget. Og dét håber jeg, at du som læser på sigt vil kunne mærke.
Fra jeg kunne skrive selv og indtil jeg var omkring 20-22 år skrev jeg meget regelmæssig dagbog i hånden. Og næsten hver gang jeg skrev, endte det med at jeg fik skrevet meget, meget mere end jeg troede jeg ville, for når først pen ramte papir, flød ordene ud i en nærmest ukontrollerbar strøm. Lige netop dén proces kan jeg mærke jeg har savnet. Når jeg tænker tilbage på mine allerførste blogindlæg tror jeg stadig den var der, den fornemmelse. Men stille og roligt har mine hænder fundet en formel til mine blogindlæg og når først den "ramme" er fyldt ud, har jeg haft svært ved at skrive mig ud af de "rammer". At få et så konkret råd til at vende denne skrivetendens føles som en kæmpe gave. For jeg elsker ord, elsker at skrive, fornemmelsen af pen på papir, at beundre udfyldte håndskrevne sider. Og jeg elsker, at jeg lige nu skriver dette i hånden og at jeg for fremtiden har endnu flere grunde til at købe nye, lækre notesbøger.
Faktisk startede dette blogindlæg med at skulle være en anmeldelse af en bog/notesbog, der i den grad kan hjælpe en i gang med at smide nogle hæmninger og få fyldt en notesbog op med ligegyldige kreativiteter og fjollede skriblerier. Men jeg havde åbenbart mere på hjerte om håndskriveri end jeg først havde troet og anmeldelsen får du derfor i næste indlæg helt for sig selv.

8 kommentarer

 1. Jeg elsker også bare at skrive og som barn skrev jeg også dagligt dagbog. Nu har min blog taget over, men sommetiders kan jeg godt vende tilbage til den ægte fyldepen igen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. det er virkelig også en skøn fornemmelse, elsker virkelig den proces det er at skrive en tekst i hånden :)

   Slet
 2. Tak for det indlæg! Jeg har tænkt som dig: det var da spild af tid at skrive i håneden (selv om jeg elsker det!!) og det var jo nok også smartere at have det hele samlet der i skyen osv... Men nu! Nej nu skal der håndgrifles for vildt! TAK!
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det giver pludselig mening igen ikk? Jeg er også selv meget glad for det :)

   Slet
 3. Hvor er det et skønt og inspirerende indlæg. Jeg er som studerende meget ramt af det med at skrive noter på computer, det er næsten svært andet, når underviserne kan finde på at slutte timen med "så skal i lige allesammen uploade jeres noter fra i dag".
  Det sjove er bare at hver gang jeg arbejder på en større opgave, så vender jeg tilbage til at skrive på papir, det er bare mere Overskueligt at bladre gennem et hæfte end at skulle åbne utallige dokumenter.
  Anyway, det jeg egentlig ville sige var at dit indlæg inspirerede mig til at gå ud og købe den notesblok , jeg havde nægtet mig selv fordi jeg ikke vidste hvad jeg skulle bruge den til. Det gav mig masser af ideer til alle de ting jeg gerne vil skrive ned på gammeldags manér :) tak for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så mange gange 'det var så lidt' :) Er også selv meget glad for den gave, jeg nærmest føler det er, jeg har fået tilbage.

   Slet
  2. og forresten, så den gang jeg selv læste, skrev jeg altid noter i hånden. Nogle skrev også på computer til forlæsningerne, men jeg syntes selv, det var lidt hæmmende for min noteskrivning. Men så når jeg læste op til en eksamen, brugte jeg mine "døde timer" (altså der hvor man bare ikke kan læse mere), på at skrive mine noter rent på computer. Det var også en god repetation i sig selv og nu har jeg de fineste indskrevne noter, meget overskueligt :)

   Slet
 4. I like the helpful info you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here regularly. http://www.pirostore.net/blog/agen-s-lutena-jakarta.html

  SvarSlet