Ambidekstral


ambidekstral, (lat. med to højrehænder, ambi- + dekstral), som bruger begge hænder lige godt.

Vi har opdaget noget ved Ida. Eller jeg har i lang tid holdt øje med om hun mon var højre- eller venstrehåndet, fordi jeg ikke syntes at opleve en konsekvent brug af den højre hånd, omkring den alder, hvor man siger de "vælger sig" en foretrukken hånd. Siden har jeg ladet det hvile lidt og tænkt, at jeg jo alligevel ikke kunne gøre til eller fra, om hun er højre- eller venstrehåndet, og jeg har ikke tænkt så meget over, hvilken hånd hun har spist med.

Men den sidste tid, er Ida begyndt at tegne rigtig meget og så er det pludselig ret tydeligt, at hun ikke har "valgt" en foretrukken hånd, men blot skifter mellem højre og venstre hånd alt efter hvad der lige er mest oplagt - eller hvilken hånd, der nu holder den farve hun skal bruge. Jeg syntes at kunne huske, at man i sådanne tilfælde skal opfordre barnet til at bruge kun den ene (højre) hånd. Så jeg spurgte mig for hos pædagogerne i børnehaven, om det var noget de havde lagt mærke til og om det var noget vi skulle gøre noget ved. Det er det ikke (længere). Det betyder blot at Idas 2 hjernehalvdele arbejder rigtig godt sammen og at hun har et stort kreativt potentiale med sådan en evne. Man vil først gå ind og hjælpe et barn til at bruge en hånd frem for en anden i de tilfælde, hvor barnet ikke synes at kunne tegne (eller spise eller andet man bruger hænderne til) detaljeret nok i forhold til barnets alder. Det er heldigvis ikke noget problem for Ida, der laver både detaljerede, søde og (vel)lignende tegninger.


Denne tegning har Ida tegnet helt synkront med en grøn tusch i venstre og en rød i højre hånd.

Og nu vil jeg ikke mere bekymre mig om hendes højre-/venstrehåndsbrug længere, men blot være stolt af Idas lidt specielle talent og de fine kreativiteter hun kan få ud af det.12 kommentarer

 1. Det var da et pudsigt fænomen som jeg aldrig har hørt om før. Men glæd jer over jeres specielt talentfulde barn :)

  SvarSlet
 2. Ha hvor er Ida sej! Det ville jeg da gerne mestre. Så kan man da tale om multitasking. Jeg er helt vild med de grøn-røde tegning.

  SvarSlet
 3. Min mor har hele livet brugt begge hænder til mange ting (tegne, sy mm). Hun skriver dog med højre hånd fordi hun blev tvunget til det i skolen. Hun er ikke mere kreativ end de fleste, men det er smart at bruge begge hænder i mange situationer ;-)

  SvarSlet
 4. Sejt!!!
  Og den sidste tegning der er da genial!

  SvarSlet
 5. Ej hvor sjovt. Den sidste tegning illustrerer det vildt godt!
  Ved hvilken alder mener man, at børn vælger, om de vil bruge højre eller venstre hånd?

  /Stine

  SvarSlet
 6. Sjovt, den evne har min far også. Sirlig håndskrift med begge hænder samtidig, der er totalt sejt.

  Og sikke nogle dejlige tegninger hun har lavet.

  SvarSlet
 7. Det er da en gave - sejt!
  /tina

  SvarSlet
 8. Min bror kunne det samme da han var lille og kunne skrive da han gik i børnehave og skrev med begge hænder :-)
  Min mor skulle i skolen så vælge hvilken hånd han skulle bruge og skolen tog beslutning og det blev højre. Så han er højrehåndet i dag. Det har gjort ham til en god fodboldspiller da han er lige god med højre og venstre ben:-)
  Jeg bruger også nogle gange venstre hånd til ting man normalt bruger højre til og kan også både spiller fodbold med begge ben lige godt.

  SvarSlet
 9. Sej gave at have:-) syntes det er godt de ikke længere tvinger børn til at vælge....

  SvarSlet
 10. Imponerende - og kun noget, der kan værdsættes. :-)

  SvarSlet
 11. Fаntаstіc blοg! Do yοu
  havе any helрful hintѕ fоr aspiring writeгs?
  I'm planning to start my own site soon but I'm a
  littlе lost on еνerything. Woulԁ yοu ρropose ѕtагting wіth a fгee
  plаtfoгm like Wordргess or go foг
  a pаid oрtion? There aгe ѕo
  mаny optionѕ out thеre that I'm totally confused .. Any ideas? Cheers!

  Here is my blog - Testosterone Supplements

  SvarSlet
 12. Min dreng var omkring 5-6 før han fandt sin foretrukne hånd. Han var ikke god til at klippe med saks, det var så det eneste problem han havde ved at bruge begge hænder. Jeg er selv lidt ambidextral, er højrehåndet men fx når jeg spiser har jeg tit gaffel i højre og kniv i venstre hånd.
  Spændende at se hvilken hånd hun ender med at vælge hvis hun ikke fortsætter med at bruge begge, som nogle helt få mennesker gør.

  SvarSlet