Skolefoto

Fotografen har været forbi pigernes daginstitution og det er der blevet nogle okay søde resultater ud af. Nu er jeg så bare ret meget i tvivl, om jeg skal investere i billederne. Man kan kun købe en stor billedpakke eller ingenting, for ellers tror jeg bare jeg havde købt en stribe af de mellemstore billeder. Sidste år var jeg også i tvivl, men endte med at købe dem. Der var det også kun Ida, nu skal prisen jo ganges med 2.


Jesper er overhovedet ikke i tvivl. Han synes sådan noget skolefoto er den største forældre-fælde og at vi jo selv tager mange billeder af de børn som bliver mindst lige så gode og langt mere naturlige end disse skolefotos. Jeg synes til gengæld det er en hyggelig tradition og noget jeg selv kan huske fra min egen skole- og institutionstid som en særlig milepæl på året, når det var tid til "at få taget billeder". Med fare for at ligge lige lovligt meget i det, så er det vel en form for kulturarv, at vi skal klæde vores børn pænt på 1 gang om året og så overlade det til nogle stakkels pædagoger og lærer at holde dem nogenlunde renskurede og ved godt mod indtil de har været forbi det hvide lærred og få knipset et portræt man så efterfølgende kan gå og dele ud til bedsteforældre, venner og andre heldige modtagere. (Okay, måske kan jeg godt høre på min egen argumentation, at jeg nok ikke er så meget i tvivl alligevel). På den anden side kan jeg sagtens se Jespers pointe med, at vi selv kan tage nogle fine og langt mere naturlige billeder af vores børn - og det gør vi også. Og vi får også af og til nogle af dem fremkaldt og forærer dem til bedsteforældre m.fl. Men vi kan ikke tage et skoleportrætfoto med hele det opstillede udtryk og alt hvad det indeholder. Jeg ved også godt det er en forældre-fælde designet til, at man skal synes ens børn ser så kære ud, at man køber hele den store pakke og måske lidt til. Men de ser virkelig også kære ud, jeg synes i hvert fald at mine piger gør.

Op til dagen havde jeg gået og fortalt Ida, at hun skulle fotograferes ovre i børnehaven, hvilket hun blev ved at sige hun ikke havde lyst til. Aftenen før sad vi igen og snakkede om det og jeg sagde, at så skulle de have fint tøj på, hvortil Ida så spurgte om hun så skulle stikkes? Og da jeg sagde nej, spurgte hun om de ikke havde flere "stikkere" i børnehaven. Efter lidt uddybende snak fandt jeg ud af, at Ida troede hun skulle vaccineres og ikke fotograferes! Stakkels barn, nogle tanker hun må have gjort sig. Efter omformulering og ny forklaring, var hun helt med på at skulle "have taget billeder" og at hun skulle smile til fotografen. Måske er det lettelsen over ikke at skulle stikkes, der har fået hende til at smile så voldsomt på dette billede?

Hvad er din holdning? Køber du hele pakken af skolefotos af dine børn som den naturligste ting i verden eller er du en boykotter som min mand?

18 kommentarer

 1. Jeg elskede også mine skolefotos! Og jeg synes faktisk stadig, at det er hyggeligt at se den forandring, der sker år fra år, når jeg bladrer igennem mine forældres fotoalbums. Jeg holder med dig;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo lidt hyggeligt at se og jeg tænker netop også, at de selv vil synes de er meget sjove, når de bliver ældre.

   Slet
 2. Jeg køber dem, og altid med samme farve baggrund og farve...
  Så har jeg nemlig muligheden for at hænge billeder op af børnene lige fra børnehavealderen og til de går ud af gym...
  Om ikke andet så kan man drille dem lidt med det ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, på et tidspunkt når man en alder, hvor de kan bruges til at drille med :) men det er jo også meget hyggeligt og under alle omstændigheder sjove at have når de bliver store.

   Slet
 3. SELVFØLGELIG skal du da have dem! ;) Dels fordi de er vildt gode, dels fordi det bare er så fedt at have et fra hvert år og følge udviklingen. Inkluderer pakken ikke også ‘hold-billede’ af hele stuen? For det er da uvurderligt at have, så man kan snakke med ungerne om deres kammerater og pege og gøre ved. Det elsker mine unger. Vi fik kun klassefotos i år og ingen portrætter – det synes jeg er vildt surt, selv om jeg tager i tusindvis af billeder af børnene selv. Go for it!

  SvarSlet
  Svar
  1. Er også blevet helt overbevist nu - både af mig selv og kommentarerne her :) Gruppebilledet har der do slet ikke været tvivl om, det skal vi have uanset hvad og det kan man også købe for sig.

   Slet
 4. Jeg købte Kayas første institutionsfoto da hun var 2 år, hun var så kær. Gruppe billedet købte jeg også. Men det første år Storm fik taget billeder i VS var de bare ikke gode og jeg ville ikke købe gruppebilledet da det alene ville koste mig 150 kroner. Sidste år var Storm småsyg på dagen hvor de fik taget billeder men vi tog alligevel derover. Det kunne jo være skønt at vi også havde ham på et gruppebillede fra VS, men der gik bare så langtid inden gruppbilledet blev taget og der gad S ikke mere. Så vi måtte gå hjem med uforrettet sag.

  Det var en lang smøre, men jeg ville nok købe dem når billederne nu er blevet gode. Synes dog man burde kunne vælge ud hvor stor en pakke man ville have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det skal altså være godt planlagt, når det er de helt små der skal fotograferes. På gruppebilledet fra Idas første år i VS sidder hun også og græder (sammen med flere andre børn), fordi det tog så lang tid inden de skulle have taget billedet.

   Slet
 5. Ja jeg har altid købt dem...men de sidste to år har det været en anden fotograf og der kunne man selv vælge str. og farve og ramme på hjemmesiden og hvor mange antal man ønskede de var så også lidt dyre stk. vis hvis man ikke valgte hele pakken til en tilbudspris. Men jeg gider heller ikke have alle de billeder i overskud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tænker også mest, at det er lidt spild af penge ift. de billeder jeg ved vi kommer til at få i overskud. Men når man kun kan vælge mange eller ingen, må det jo være sådan.

   Slet
 6. I min søns institution får de kun taget fællesbillede, men det køber jeg troligt hvert år (de 2 år det har været muligt) men jeg er sikker på at når der engang kommer portrætfoto med, så ryger de også 'i kurven'. Det er noget hyggeligt traditionelt over det - og kan man nogensinde få nok billeder af sine børn? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, man bliver jo heldigvis ved med at syes de ser søde ud, billede efter billede :)

   Slet
 7. Nu er min dreng ikke så gammel endnu. Men jeg er bestemt ikke en boykotter! Mine forældre har næsten altid købt en af de mindste pakker. Mest for at have klassebilledet og lidt til bedsteforældre. og senere til at bytte med venner og veninder, fætre, kusiner osv. Men jeg kan også se at mine forældre nogen år har købt for store pakker. De har MANGE billeder tilbage fra nogen af årene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og nu hvor begge mine piger er så små skal de jo ikke rigtig bytte billeder med nogle, så vi får også en del i overskud, men sådan må det jo så være.

   Slet
 8. Jeg synes, de er fine - og SÅ dyrt er det jo heller ikke. Køb dem køb dem køb dem!!!

  SvarSlet
 9. Dem må i da eje. Det er jo super gode billeder af jeres tøser.
  Jeg er også en af dem der ALTID køber hele pakken. Vi bestiller dem i sort/hvid og så er det den faste pakke under juletræet. Gudskelov ELSKER de kære bedsteforældre billederne og så har vi selvfølgelig en masse hængende selv ;0)
  Mvh Susanne, http://suskreahjoerne.blogspot.com/

  SvarSlet
 10. Jeg har også altid købt mine drenges billeder, lige indtil sidste år, hvor goggerne var kommet til at tage hans yderste trøje af og faren katastrofalt havde givet ham en t-shirt på fra skuffen, som normalt KUN er til ekstra trøje.
  Den var bæ farvet, fotografen havde fanget min søn fra en vinkel der gjorde at han så ud som om han var helt skæv i fjæset.

  Helt igennem katastrofalt, og jeg skulle bare IKKE have de billeder ;-)

  I år tilgengæld, blev drengene fotograferet sammen, og de billeder har jeg bestilt ;-D

  SvarSlet
 11. Karina Simonsen22. maj 2012 kl. 12.18

  Vi har det ligesom jer - og vi har tre børn. Løsningen er blevet, at jeg allerede, fra den første lige var startet i børnehave, og jeg gik hjemme med den næste, spurgte fotografen ved tilmelding, om de ville tage billeder af dem sammen - i stedet for portræt. Så køber vi én pakke, men de er alle tre på. :-) (ja, i starten var det selvfølgelig kun alle to!) Så vi har et "pæææænt" billede fra hvert år. :-) Det er nu meget sjovt at have! Hvert år bliver man overrasket over, hvor meget de har forandret sig.

  SvarSlet