Det ta´r 7 dage...

Alle rutine-forandringer tager 1 uge, at få integreret. Det fik vi at vide af vores søde vuggestuepædagog, da vi var til Evas 3 måneders samtale og kom ind på, at vi gerne ville tilbage til at kunne putte begge børn i samme værelse - og gerne samtidigt. Det har de kunne med succes før, men pludselig blev det bare så bøvlet og så ville Ida gerne puttes i vores seng og så er hun blevet båret ind i sin egen seng, når vi gik i seng. Men så var det hun blev syg og vist havde brug for lidt ekstra nærvær - og for at være ærlig, så havde mor og far det vist også, og så begyndte hun at sove hele natten i vores seng og så var det pludselig en selvfølge for Ida, at det var her hun sov fast. Og så begyndte Eva at vågne meget hver nat og være svær at få til at sove igen, andet end hvis man bliver i rummet - noget vi ikke har været vant til før.

Så der har ikke skulle mange nætter til, hvor jeg lå på en madras ved side af Evas seng, mens Ida og Jesper lå i soveværelset, før det blev besluttet, at vi skulle i gang med de nye rutiner (igen!).

Jeg har holdt logbog over de 7 dage, det efter sigende skulle tage for, at de nye rutiner er indført. Så er du interesseret kan du følge vores fremskridt og tilbageskridt i projektet. Måske lærer noget eller nikke genkende til noget eller måske komme med et lille tip til andre løsninger. Bliver læsningen for lang, kan du også bare springe frem til vores konklusioner på projektet, nu hvor 1. uge er gået.

Målet er at kunne putte begge piger på samme værelse mellem kl. 19.30-20.00, og at vi efter ca. 15 min. kan gå fra værelset uden, at der udbryder grin, gråd og/eller ballade. Ift. at kunne sove igennem hele natten er vi velsignet med børn, der (som regel) sover godt natten igennem og højst skal have en tår vand en gang imellem. Projektet handler derfor primært om puttesituationen.

Ida finder frem til den historie hun gerne vil have læst.

DAG 1: Rent cirkus! Bølgerne går højt fra fuldstændigt overstadigt grinende børn til gråd og hyl gennem noget der føles som evigheder. De er simpelthen ikke til at slå ned og jeg tænker på et tidspunkt, at de nok bare aldrig kommer til at sove. Det lykkedes dog til sidst efter en fælles indsats, hvor Jesper sidder ind over Evas tremmeseng og holder hende på hoften så hun ikke kan rejse sig, ind til hun falder til ro og derefter i søvn. I mens ligger jeg og holder Ida i hånden. På et tidspunkt får Jesper med held sneget sig ud af værelset. Jeg selv vågner op en halv times tid senere frysende og liggende i fosterstilling på en sammenrullet sengerand med en arm der sover og en hånd i kramper efter at have ligget så længe og klemt om Idas lille hånd ind over sengehesten. Skønt. Jeg hopper bare direkte ind i min egen seng - uden børn. Resten af natten forløber ganske roligt og jeg er kun inde hos Ida 1 gang, hvor hun græder, men ikke rigtig vågner op. Eva vågner i vanlig præcise stil kl. 06.08, hvor Ida også vågner op.

Bøller klar til kamp!
DAG 2: 50% bedre end Dag 1. Eva falder i søvn nærmest med det samme hun bliver lagt i sengen. Ida er bøvlet som dagen før og laver en masse spilopper og forsøg på overspringshandlinger. Det ender med jeg igen ligger på den sammenrullede sengerand og holder i hånd til Ida er faldet i søvn. Denne gang har Ida dog været så sød at finde et tæppe til mig, jeg kan få på. Senere får Eva en voldsom hoste, der vækker hende og holder hende vågen noget tid. Det vækker dog ikke Ida igen. Det lader til, at når først de sover bliver de ikke som sådan vækket af hinanden. Resten af natten forløber igen roligt og jeg er kun inde at give Eva vand 1 gang. De vågner ved vanlig Eva-vågne-tid kl. 06.08.

DAG 3: Har fået sat mørklægningsgardin op, men tør alligevel ikke rigtig håbe på samme succes som dagen før. Eva er dog heller ikke så nem at få til at falde til ro, men det lykkes efter lidt spilopper, ved at holde hende i ro med en hånd på hoften til hun falder i søvn. Ida er igen meget bøvlet og først ved 20.30-tiden indvilger hun i at ligge stille og blive holdt i hånd. Jeg kan dog nøjes med at sidde ved siden af hendes seng og kan gå fra værelset uden jeg selv når at falde i søvn og faktisk også inden Ida sover. Jeg er inde at give Ida vand 1 gang og de sover begge til kl. 07.15 (jeah) - tror det skyldes mørklægningen.

Værelset gjort klar til putte-seancen; mørklægingen trukket for, dæmpet belysning og vand står klar.

DAG 4: Eva er rimelig hurtig til at få til at falde ned og blive lullet i søvn med en let hånd på hoften og "Ole Lukøje" og "Solen er så rød mor" på repeat. Imens får Jesper Ida ned i gear med godnathistorie. Ida er hurtig til gerne at ville ligge roligt i sengen og jeg "får lov" at gå ind i stuen efter at have siddet lidt ved hendes seng også. Får et 20 minutters kaffe-break mellem 20.30 og 20.50, hvorefter Ida igen begynder at kalde på mig (!) og jeg sætter mig ind til hendes seng og tænker det er en ekstra tryghed hun har brug for lige nu. Men hun begynder snart at lave numre og Eva vågner - hun er dog let at få i søvn igen efter en tår vand. Ida skal der lige skrues lidt mere bissen på til at hun falder til ro igen. Kl. 21.30 er der helt ro. Kl. 05.26 lister Ida ind i vores seng og sover videre uden vrøvl. Eva vågner kort, men er stille igen inden jeg når at rejse mig. Vi vågner omkring kl 07.00. Mørklægning lader til at være et hit for Eva.

Mmmh, den skal bare have en ordentlig krammer den Ko her.
DAG 5: Vi har bedt børnehaven om kun at lade Ida sove 1,5 time til middag derovre i stedet for de 2 hun plejer at boble, i håb om hun så er hurtigere til at falde til ro om aftenen. Det lader dog ikke til at have en umiddelbar effekt her den første dag, hvor hun har sovet mindre. Ingen af pigerne virker trætte eller sove-motiverede, da først de kommer i seng og det hele virker mere eller mindre som Dag 1. Vi vælger at gå til og fra værelset og ikke blive i værelset til de sover - eller i det mindste Eva sover, som vi har haft gjort de forrige dage. Det giver først en masse grin og ballade på værelset og kort efter hyl og skrig og vi er frem og tilbage på skift et par gange hver. Pludselig falder de dog begge til ro. Eva sover 20.15 og Ida indvilger i at blive puttet og ligger roligt i sengen, da jeg forlader værelset. Hun kalder én gang mere og sover derefter. Kl. 03.00 kommer Ida listende ind i vores seng og sover roligt resten af natten (ved ikke hvad jeg skal tænke om dette. Er det en langsom glidebane tilbage til, hvor vi startede eller er det ok, fordi hun trænger til den ekstra tryghed i løbet af natten?). Vi sover alle sammen til kl 07.00.

DAG 6: Det er vuggestuen, der har stået for de små børnehavebørns middagslur i dag og de var ikke blevet informeret om vores ønske om kortere middagssøvn til Ida. Så hun har sovet i over 2 timer og først vågnet lidt over kl. 15. Ydermere er jeg alene med begge pigerne, for første gang efter vi er startet på de nye rutiner. Halvvejs inde i Disney Sjov går jeg ind og putter Eva. Jeg går efter ca. 10 min. og må et par gange frem og tilbage, men så sover hun også da Disney Sjov er slut og jeg går i gang med at putte Ida. So far so good, jeg er fuld af selvtillid. Sætter ind med 2 laaange Peter Pedal historier og får "lov" til at gå. Kort efter kalder Ida mig ind igen, men jeg kan gå igen hurtigt. Herefter starter spilopperne og kl. 21.10 vågner Eva også op med et skrig og skal have en del trøst før hun falder til ro igen og jeg bliver lidt uvenner med Ida. Efter at have trøstet Eva sover hun igen og jeg kan trøste Ida, der er faldet til ro og nu siger pænt godnat og er rolig, da jeg forlader værelset. Det er en mere urolig nat end de forrige. Jeg er inde hos Eva 2 gange i løbet af natten og Ida kommer allerede ind og sover videre hos os fra ved 01-tiden. Vi vågner alle omkring kl. 06.45.

DAG 7: Der er ved at tegne sig et mønster - på godt og ondt. Eva bliver hurtigt træt og er nogenlunde til at få puttet. Ida er meeeget lang tid om at blive så træt, at hun er villig til at lade sig putte og falde til ro i sin seng. Da de først sover, sover de godt begge to. Ved 5-tiden kommer Ida selv ind i vores seng og Eva vågner kortvarigt. Herefter sover Ida til kl. 06.30 og Eva til ca. kl. 07.00.

Konklusioner: Alle mål er ikke i hus, men vi kan nu putte begge piger i samme rum og når først de sover, sover de bedre og længere end de gjorde før. Eva får langt mere tryghed og ro ved, ikke at være alene i værelset, når hun sover. Desuden har mørklægningsgardinet gjort, at hun sover ca. 1 time længere om morgenen og eftersom det plejer at være hende der vækker resten af familien, sover vi alle lige det længere. Det er skønt!

Jeg formoder, at også Ida sover bedre ved at sove i sin egen seng, hvor hun kan møffe og møve rundt som hun vil, uden at blive irettesat eller "skubbet" tilbage af nogle af os. Til gengæld er hun begyndt selv at komme ind i vores seng på et eller andet tidspunkt i løbet af natten. Jeg ville nok foretrække hun kunne sove i egen seng hele natten, men tænker også det er et behov for ekstra tryghed hun har lige nu og hun skal have lov til det. Så længe jeg kan gå ind i min egen seng og se fjernsyn eller læse el. uden, der fast ligger et barn, der enten skal flyttes eller tages hensyn til, så er det ok vi bliver en mere i sengen i løbet af natten.

Vores næste mål er, ikke at skulle bruge så utrolig lang tid på at få Ida til at falde til ro hver aften. 5 kvarter er simpelthen ikke i orden at skulle bruge på putning! Men det lader til at være et helt projekt for sig selv. Jeg tror nøglen til succes på dette punkt ligger i, at hun ikke skal sove så længe om dagen mere.

Heldigvis er de søde - hårdt arbejde, men virkelig, virkelig søde!

16 kommentarer

 1. Det var interessant at læse.
  Vi skal selv have to børn til at sove sammen på et tidspunkt, lige nu over lillebror på 5 mdr dog stadig i soveværelset, men det var rart at læse lidt om hvordan det kan gøres og at det sagtens kan lykkes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kan sagtens lade sig gøre og får vores vedkommende krævede det slet ingen større indsats til at starte med. Men så er det, at dårlige vaner og rutiner pludselig kan komme snigende ind på en. Nu er er det igen vendt til det bedre :)

   Slet
 2. Det er noget af et projekt at få begge børn til at sove sammen, men når det så lykkes får de ekstra tryghed ved at sove sammen. Jeg synes det er superflot at I allerede har fået lidt styr på nogle af vanerne efter kun en uge.

  Hvis I er trætte af børn i sengen kan I overveje at putte en madras ind ved siden af jeres seng. Derved kan I få sovet ordentligt og ungerne kan stadig få den tryghed det er at sove hos mor og far. Jeg kender flere voksne der har sovet sådan hos deres forældre og det har været et hit.

  Selv er vi ikke kommet så langt med vores lille, som stadig sover på soveværelset, men dit indlæg giver håb om at det nok skal lykkes når vi flytter hende på eget værelse. Tak for at dele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tror også de får ekstra tryghed begge to ved at sove sammen. Og det synes jeg faktisk også at vi som forældre får, når man ved der ikke er en der ligger alene i et rum.

   Slet
 3. Spændende. Krabbe er også en evighed om at falde i søvn. Men han ligger dog stille og vil gerne have en lille bog. Så kigger han lidt i den selv inden han falder i søvn. De er begge altid faldet i søvn selv med ganske få undtagelser men jeg skal tit og ofte finde på en undskyldning til Krabbe for at få lov til at gå ud. Som at jeg skal rydde op. Eller tisse. han kalder meget sjældent ind igen og det tager jeg som et tegn på, at han ikke har BRUG for men bare synes, at jeg skal blive fordi det er hyggeligt at snakke om dagen i dag og dagen i morgen og fordi han så bestemmer. .. eller nåwet...
  Fortsat god kamp. Og tak for inspirationen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde ikke lige tænkt over det før, men tror det er meget rigtigt, at det er fordi hun selv vil have lov at bestemme, hvornår vi skal gå. Det går bedre med accepten for hver dag, af at det er os der bestemmer hvor længe vi skal sidde hos hende.

   Slet
 4. Pyh, en sej omgang I er i gang med. Håber det snart lykkedes at komme i mål med det hele...:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hjælper på det. Er sikker på det hjælper, at vi får hende trappet ud af middagsluren.

   Slet
 5. Vi har været der for nylig - kan være hårdt, specielt hvis den har været der og man syns man har 'investeret' nattetiden i det een gang, syns jeg. Håber det arter sig hos jer snart.
  KH Sidsel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo tak - det hjælper på det efterhånden. Synes det bliver nemmere dag for dag.

   Slet
 6. Det var virkelig fedt at læse. Jeg har en dreng som er på alder med Eva. Da han var omkring et halvt år gammel begyndte han at få nogle affektanfald og begyndte derfor at sove i vores seng hele natten, da dette gav tryghed for både ham og os, men nu er det jo blevet lidt af en dårlig vane. Vi skal igang med at få lavet en rutine, hvor han bliver puttet i sin egen seng. Vi har så lige nu flyttet sengen ind til os, så han ikke skal ligge alene i værelset, men nu må vi se, om det fungerer.

  /Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er med at finde nogle rutiner som er/kan blive acceptable for alle parter. Håber det lykkes for jer snarligt.

   Slet
 7. Sikke en omgang I er igennem. Vi er også i gang med at lære vores 2 at sove sammen. Heldigvis går det lidt nemmere, da Silas (snart 3 år) bare kommer i seng og ligger stille til han selv falder i søvn. Filuca får stadig flaske og bobler som regel hen på armen mens hun får den. Meeen med en på 7 måneder ved man aldrig helt hvordan aftenen/natten vil gå.
  Held og lykke med projektet, meget interessant at læse faktisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er jo det, at når de er så små, så udvikler deres søvnmønstre sig jo hele tiden. Det er bare med at nyde de gode perioder, når de er der :)

   Slet
 8. Hejsa,

  Dejligt at følge din historie - vi har en på 3,3 år og en på 8 mdr og de sovet også sammen. Dog sover Noah ikke middagslur mere så kl 18-19 går han helt i gulvet uden bøvl overhovedet.

  Kh Stine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror også det hjælper, når vi får Ida trappet helt ud af middagsluren.

   Slet