Børnetortur

Smart på fart.
Vi har i weekenden stiftet bekendtskab med penicillin-tvangsindtagelse for første gang i vores tid som forældre. Ret privilegeret, det ved jeg, når man tænker på Ida snart bliver 3 år. Men det gør det ikke spor sjovere af den grund. I over en uge har Ida gået og små-klaget over mavesmerter, men ikke på nogen alarmerende måde og mest på tidspunkter, hvor der er blevet stillet lidt "kedelige" krav til hende. Derfor heller ikke noget, vi som sådan har bidt mærke i. Hun har også beklaget sig, når hun skulle i børnehave, men har virket frisk og haft nogle fine formiddage i børnehaven og først blevet beklagende og ked af det, efter hendes middagslure. Derfor har jeg gået og været bange for, hun måske var ked af børnehaven - det er jo kun 1 måned siden hun er startet. Men fredag aften lå hun med så stærke smerter, at vi måtte en tur til vagtlægen, der så kunne konstatere hvæsen på højre lunge og der ud af diagnosen lungebetændelse med penicillin til følge (det er så ikke maven Ida har ondt i, men lungen, men for en knap 3-årig er alt foran på torso jo bare maven).

Jeg er både lettet over vi har fundet ud af, hvad der er galt og ked af jeg ikke har taget aktion på hendes klager lidt før. Men det har virkelig været svært at vurdere hendes tilstand, når hun hverken har haft feber eller bemærkelsesværdig hoste. Hun har spist, drukket og været på toilettet som hun plejer og haft sit meget svingende humør fra sukkersød til surt løg på nul komma fem, nøjagtig som hun plejer. Nu, set i bagspejlet, kan jeg dog godt se nogle øvrige tegn, der pludselig giver mening, nu hvor vi ved, hvad der er galt (og at der rent faktisk er noget fysisk galt).

Torturinstrumentet med efterfølgende mundskyl og trøste-belønning gjort klar.
Nu skal vi så bare have hende frisk og rask igen og her kommer børne-tortur #1 ind i billedet; flydende penicillin! Føj, hvor er det bare ikke rart at skulle tvinge det ulækre klister stads ned i halsen på sin grædende datter. Alverdens pædagogiske og lokkende tricks er selvfølgelig først blevet prøvet uden held og det eneste, der giver pote er "overgrebs-metoden". Jeg smagte lige lidt på det inden jeg gav hende det første gang og trods forsøget på at camouflere smagen med en form for karamelsmag, kunne jeg tydeligt smage den meget karakteristiske penicillin og blev straks taget tilbage til min egen barndoms kampe, vridninger og benlåse på køkkengulvet, når jeg skulle have penicillin. Den gang fandtes det bare ikke i flydende form, så det var en pille der blev knust på en ske blandet op med lidt saftevand. Fyhh, hvor kan jeg bare huske, hvor væmmeligt det var!  Jeg håber vi bliver ved med at have meget beskeden erfaring med at skulle give vores børn medicin.20 kommentarer

 1. Åh, vi er også i gang med penicillinkur, det er dog nok omkring 5-6 gang. Den med karamelagtig smag var vi simpelthen nødt til at få byttet til den med jordbærsmag... Ved ikke om man kan det når det gælder lungebetændelse. Vær glad for hun ikke kaster op når hun får det, det har vi nemlig også prøvet, absolut ikke rart at skulle tvinge sit barn til at indtage penicillin, så jeg føler med jer og håber hun "vænner" sig til det.
  Kh Mia

  SvarSlet
  Svar
  1. Puha, ja jeg er glad for vi har været forskånet for dette tidligere (og opkast til følge). Vil helt sikkert også bede om en anden smag, hvis vi skal til dette igen. Det er stadig ikke sjovt at give, men lidt bedre nu hvor både forældre og barn har vænnet sig lidt til det.

   Slet
 2. Åh lille ida pus, håber hun er i bedring.
  Og ja lige meget hvor smerten sidder på et barn ender de altid med at pege på maven.

  Et lille tip er at sprøjte medicinen ind i kinden og lade hende skylle ind imellem, så mindst muligt rammer tungen.

  Her har v kun haft kampen med flydende antibiotika et par omgange, da elias indtil da jo har haft sonde ( meget praktisk altså;)). Jeg husker hvilke typer vi har prøvet, så kan man nå at fortælle lægen sin erfaring inden man står med den samme (klamme) smag på apoteket.

  Selv plejer jeg fortrinsvist at udskrive antibiotika med frugt eller tutti-frutti smag. Synes forældrene har størst succes rate med dem.
  Lige præcis karamel smagen er en børn sjældent kan li.

  Og midt i disse trælse overgreb er det vigtigt at huske sig selv på at vi gør det aller bedste for vores børn: at de får deres medicin.

  Rigtig god bedring

  Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg husker også mig selv på, at det kun kan blive godt hvis hun får sin medicin, selvom det ikke er en forklaring der virker på en knap 3-årig. Vil også helt sikkert frabede mig denne smag en anden gang.

   Og ja, når nu det skal være, så er det da ganske praktisk det kan gives i sonde til Elias, så er der da lidt af det trælse ved medicinering går af.

   Slet
 3. Det er slet ikke sjovt og min mand fik helt ondt i ørerne, da han åbnede flasken og lugten af karamel ramte hans næse...det sidder dybt i ham...
  Krydser fingre for at I slipper for mere af den slags...

  SvarSlet
  Svar
  1. Smag og lugte kan virkelig tricke hukommelsen - også de ikke så rare minder.

   Slet
 4. Pyh, Mie. Det er bare ikke sjovt, hverken for voksne eller børn. Jeg håber I kommer overens med medicinen så godt I kan og at det snart går væk. Jeg kender også kun alt for godt det der med at man ikke lytter til deres 'klager', fordi man synes de er svære at tage alvorlige, når de ofte bliver bragt op lige dér, hvor der er noget de ikke lige gider. For vores vedkommende endte det for nogle år siden med 3 dages indlæggelse med Sofia og mave-tarmkirurger, der kløede sig fortvivlet i håret over den lille mave, der bare ikke ville makke ret. Vi slap dog i sidste øjeblik for operative indgreb, men jeg havde den store hammer fremme flere gange for at slå mig selv oven i hovedet over, at jeg dog ikke havde lagt mærke til symptomerne. Jeg tror ikke vi er hverken de første eller sidste mødre, der prøver det, men det er godt nok en væmmelige (selv)følelse man får.

  Masser af kram til jer!
  Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er blevet hammeret godt i hovedet de sidste dage, men hun er i hurtig bedring og er et par timer i børnehave igen i dag. Men det er altså svært, især når man er vant til en lille drama-queen, hvis "ben går i stykker" hver gang hun skal op på skamlen og vaske hænder ol. Trøster mig med lægen blev lige så overrasket over diagnosen som jeg gjorde.

   Slet
 5. Rigtig god bedring med hende.. Håber hun snart er helt frisk og slipper for den grimme penicillin..
  Kh Camilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Hun er i hurtig bedring, men skal stadig have penicillin nogle dage endnu.

   Slet
 6. Pyhh Stakkels hende.. Vi har også lige været igennem en pencillin omgang, grundet lungebetændelse.. Vi startede også ud med tvang og gråd, men endte med at han kunne indtage det forholdsvist roligt, og kun med få protester. Håber det er det samme for jer, for det er bestemt ikke sjovt at lave et overgreb på sit barn, selvom det er for det bedste..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er stadig under tvang og med gråd, men det bliver bedre. Nu har både forældre og barn også vænnet os lidt til det og ved hvad der skal ske - det hjælper + en lille flødebolle bagefter.

   Slet
 7. Øv, god bedring med hende! Herhjemme har vi en lille tuller, som desværre har fået penicillin mange, mange gange og et trick, der virker her, er at sprøjte det ind, mens hun får lov til at drikke af en lille kakao med sugerør, så der er medicin i én kind og kakao i den anden. Så ryger det ned uden de store problemer - det er nemlig hæsligt, når man er nødt til at tvinge det i dem. Håber hun bliver hurtigt rask igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo tak, hun er allerede meget frisk igen og i børnehave et par timer i dag. Vi får det ned med sprøjten, stadig med protester, men det bliver bedre hver gang.

   Slet
 8. åh ja, og man kan jo hellere ikke lade være med at give det, det er jo i sidste ende endnu mere synd.. vi skyller gerne efter med cola ;) og DET er et hit at få cola morgen , middag og aften.. der er bare et lille men: penicilinen skal ned først og hurtig :)
  Nu er de to stor gået over til knuste piller..
  God bedring :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Her bliver der skyllet efter med en lille flødebolle og så er hun hurtigt ovre det igen.

   Slet
 9. Lige på det punkt er vi heldige, Ester ELSKER penicillin... Hun suger det ud af sprøjten, den skøre unge, "LIN, LIN" jublede hun.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det lyder meget atypisk, men det må være meget rart, når nu det skal gives :)

   Slet
 10. Hej jeg syntes lige at jeg vil fortælle at man kan altså få noget penicilin i stikpille form, men man skal kæmpe lidt med lægen for at få det. Held og lykke med det lille puds !

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det blev der da slet ikke nævnt noget om. Måske, det ikke har helt samme effekt på denne måde? Ellers havde vi da nok foretrukket det, men rart at vide til en anden gang.

   Slet