Babytegn - vi prøver (lidt) igen

Ovre i Idas (og nårh ja, nu faktisk også Evas) vuggestue er der for noget tid siden startet en ny pædagog, der er god til at bruge lidt babytegn over for de mindste. Men ikke nok med det, så går der også nu en pige på 1,5 år der aktivt bruger tegnene, bliver forstået og forstår dem selv. Det er ret fascinerende og hun kan omkring 30 forskellige tegn, har jeg hørt hendes mor sige.

Da Ida var lille prøvede vi at indføre babytegn som en del af vores kommunikation med hende. Hun lærte at sige "tørstig/drikke" og herefter slap vores tålmodighed vist op før vi begyndte at se flere resultater (og Jesper har efterfølgende tit drillet mig med, at jeg overhovedet havde troet på det var muligt at lære børn). Efter Ida er blevet lidt ældre synes hun dog, at det er sjovt at kigge i babytegns-bogen vi har (Små fingre fortæller) og sidde og efterligne de forskellige fagter, så nu kan hun faktisk lidt tegn. Hvilket er fuldstændig overflødigt nu, da hun ingen problemer har med det talte sprog, men derfor kan det jo godt være lidt sjovt at lave fagter.

Mere

Ko

Smager godt/kan lide

Krokodille

Tørstig/drikke
At se den anden lille pige i vuggestuen være så god til at bruge tegnene har givet mig en lille smule mod på at prøve det igen med Eva. Hun er også lidt ældre end den gang vi prøvede med Ida, så måske hun er mere modtagelig. I hvert fald kan hun nu forstå "tørstig/drikke"-tegnet og så må tiden vise om det bliver til mere end det eller om hun holder sig til det ene tegn ligesom sin storesøster.

15 kommentarer

 1. Det er en super ide!
  Emil's vuggestue bruger det også og de er meget gode til det :-)
  Vi har været glad for det og børnene er super hurtige til at lære det !
  Tegnet for 'mere' er nok den der er blevet brugt mest her hjemme ;-0

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må også være et godt tegn at kunne som baby, der som regel bare gerne vil have lidt mere af det hele :)

   Slet
 2. Her har mer'-tegnet også været favoritten. Men d r så cool, og vildt fascinerende at se de små tutter der virkelig har lært det, og hvor stor gavn de har af

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er ret fantastisk at se hvor glade de er for at kunne blive forstået på så tidligt et tidspunkt og viser jo at de har både behov og lyst til at kommunikere før de har færdigudviklet deres talesprog.

   Slet
 3. Jeg synes, det er skønt, når børn lærer babytegn. Mit barnebarn på to år kan helt vildt mange tegn, og hun bruger dem sammen med talen.
  Min datter læser til tegnsprogstolk, så de bruger også tegnene sammen

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ret cool. Jeg ville også en gang gerne være tegnsprogstolk, så måske derfor synes jeg også det er ekstra fascinerende.

   Slet
 4. Go for it - det er aldrig for sent :)

  Vi bruger tegn herhjemme, men det er nu af den grund af faren er døv. Så det var det første sprog min nu 3,5 årige datter lærte. Min yngste på 9 måneder har lige sagt lampe på tegn.
  Men der er selvfølgelig forskel fordi vi bruger tegnsprog som det primære herhjemme, men ja børn lærer hurtigt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber også jeg kan være mere vedholdende denne gang og når det så samtidig også bliver brugt i vuggestuen bliver de jo nok ekstra stimuleret til at lære det.

   Slet
 5. Der er SÅ mange gode ting ved babytegn... Jeg bruger dem også - både i vuggeren, hvor jeg arbejder og hjemme med Nullergøjen... Kan anbefale dig at tjekke rikkewinckler.dk - hun er en GURU på det område!

  Kh!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den side må jeg da vist tjekke ud, tak for tippet :)

   Slet
 6. Der findes en rimelig god app om babytegn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. søger straks efter den app - man kan da også få apps til alt :)

   Slet
 7. Vi bruger også aktivt tegn med pigerne. Vores piger har fordi de er tvillinger en forsinket sprogudvikling så det er en stor hjælp! De fortæller når de er sultne og tørstige men også hvad de observerer, f.eks at nogen græder eller er fjollet - klø på, det kommer lynhurtigt. Dertil er der en iPhone app med tegn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker også det kan blive en store hjælp og tænker desuden at der da ikke findes den ting man ikke kan få en app til ;)

   Slet
 8. må også henvise til www.tegnsprog.dk og til mobilen www.mtegnsprog.dk - her findes over 2000 tegn fra dansk tegnsprog - som de fleste bygger på (det er jo smart at bruge landets tegnsprog så Sofie kan blive forstået hvis hun skifter vuggestue, eller hvis Sofies pædagog får job et nyt sted).

  SvarSlet