Det lugter lidt af l**t

Men hvad skal man kalde det?

Advarsel: anstødelige ord kan forekomme i dette indlæg...


Vi er jo i gang med at potte-træne Ida - ja faktisk har vi helt sprunget potten over og er gået direkte til toilettet, så vi toilet-træner vel nærmere. Og det går virkelig godt. Der er stadig små uheld, men ikke dagligt, så det er til at klare. Efter eget ønske sover hun også uden ble om natten, hvilket indtil videre også er gået godt. Meget dygtig pige på kun 2 år og 7 måneder (ja, mor er stolt!). Det med tisseriet fangede hun efter et par dage, det store har tilgengæld drillet lidt, men er vist ved at være der nu. Og med alt dette toilet-træning så snakker man jo meget om, hvad det er der kommer ud. Jeg har altid haft det fint nok med, at det hedder "lort", da det jo ikke er noget man så tit sætter ord på. Altså lige indtil man får børn vel og mærke.

Når emnet har været oppe i både Idas og Evas mødregruppe (for det kommer helt sikkert op på et tidspunkt i enhver mødregruppe), har jeg oplevet at stå lidt alene med mit "lort", som de andre mødre kalder for alt muligt andet end det, og det har faktisk gjort mig en lille smule usikker på mit eget ordvalg. Men har det virkelig så meget "bandeords-status", at det ikke er ok at lære ens børn, at det er det hedder? Jeg mener, det er jo dét det er - altså lort. Jeg er helt enig i, at det ikke er et særlig pænt ord, men det er jo heller ikke små rosenknopper der kommer ud, så hvorfor ikke bare kalde en spade for en spade?

Jeg har prøvet at kalde det for pølser, når Ida og jeg sammen har siddet ude på toilettet og betragtet og talt om hendes bedrifter (for ja, det gør man så åbenbart også meget, når man har fået børn i den alder). Dette har dog mest affødt nogle lidt spøjse samtaler om, at man ikke kan spise de pølser Ida laver, men vi kan godt spise de pølser far laver i køkkenet, for far laver rigtige pølser...


Hvad synes du? Må man lave lort hjemme hos jer og hvis ikke, hvad laver man så?

22 kommentarer

 1. Ja hvad skal man kalde sådan en lort!
  Her hjemme har det også været oppe at vende et par gange.

  Vi siger lort og lorteble, men syntes egentlig heller ikke det lyder så pænt, så vi har prøvet os lidt med puha!

  Puha, er for mig bare så mærkeligt et ord, det ligger vildt mærkeligt i min mund! Men grunden til vi bruger det er fordi min storebror bruger det til sine børn, så det er ligsom blevet familieordet for LORT!

  SvarSlet
 2. Hos os hedder det også lort. Og havde jeg selv kunne vælge havde det nok hedder noget andet. Men i hendes institution kalder de det lort, både i vuggestue og børnehave. Så det må jeg lære at leve med. Sværets når det bliver råbt op i fuld offentlighed (eller familiemiddage) "Jeg skal lave looort!"

  SvarSlet
 3. Herhjemme hedder det også lort, når jeg snakker med Thore - mest for ikke at virke for berøringsangst (hvilket jeg jo nok er). Ellers er det et ord jeg har lidt svært ved at bruge. Men jeg synes egentlig at det er ganske befriende, når andre kalder det, hvad det er - lort ;)

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 4. Lort.. helt klart lort! Det lyder helt forkert i mine ører når et barn på 4 eller 5 eller mere siger 'puha' eller 'bum' eller andet i den dur. Jeg synes da bare man skal kalde en spade for en spade og det er kun én selv, som mor eller far, der gør ordet værre end det er. En lille lort er jo bare en lille lort og det er da ikke så slemt, vel? Det er da næsten endnu værre at kalde det for noget man spiser..? Pølser.. ;)

  SvarSlet
 5. Her siger vi (læs: mig og datteren) også lort. Lige som de i øvrigt gør i langt de fleste af landets daginstitutioner. Faderen er lidt modvillig, men har heller ikke et bedre ord, og så er den sag jo afgjort ;)

  SvarSlet
 6. Siden det handlede om bleskift har vi sagt "puuh" ala "Winnie the pooh" eller som i lugten "pu(-ha)

  Det falder mig langt mere narturligt at sige og så græmmes jeg ikke når barnet udbryder, at hun skal lave puuh og farer ud på toilettet.

  Og hvor er det dejligt det går den rigtige vej med Ida - hun er da sej!

  SvarSlet
 7. Vi kalder det bæ eller "stort" ;-)
  Pølser er noget man spiser. Det fortalte en pige på 3 1/2 år mig engang. Så hun kaldte det for pøller i stedet for. Men altså bæ og "stort" er ordet her hjemme :-)
  Egentlig har jeg det lidt svært ved at div inst kalder det for lort. Vores inst siger også lort og jeg oplever flere forældre være kede af ordvalget. Tror bare at lort lyder så hårdt, ulækkert...

  SvarSlet
 8. Her laver vi pølser når pigerne er små. Jeg synes ikke om ordet "lort". Synes det er meget grov. Og også selv om, at det er det der kommer ud ER lort. men sådan er vi jo så forskellige....

  SvarSlet
 9. Jeg kalder det pøller... haha... Men Freja er heller ikke stor nok til selv at sætte ord eller betydning på ordet endnu, så den går mest på 'Har du pøllet i bleen' eller noget i den stil... Jeg har folk i omgangskredsen, der siger lort med eftertryk, og jeg kan ikke lade være med at bide mig selv lidt i læben, når Freja er blevet passet, og vi så efterfølgende får at vi at hun har lavet lort to gange eller hvad nu... Jeg ville nok bare sige, at hun at lavet i bleen. Når det så er sagt, så synes jeg altså fint, at andre kan bruge ordet. Det føles bare ikke naturligt for mig at sige det.
  Kh Line

  SvarSlet
 10. lort er jo lort.. så det hedder også lort hos os eller "skal du mudrer?"

  SvarSlet
 11. Det har også altid heddet lort herhjemme... kan selv huske pølseforvirringen fra mig selv da jeg var lille..

  pøller, puha, adr og stort er dog også blevet brugt... Vi bruger mest stort, og lort nu...

  Stort er dog lidt mere diskret synes jeg...

  SvarSlet
 12. Vi siger kaka eller kaki. Det er, hvad de siger her i Schweiz, og det løste klart mine overvejelser omkring ordbrug, for jeg bryder mig ikke om at sige lort og nægter at kalde det pølser. Da jeg var barn, lavede vi bum, men det lyder også lidt pudsigt.
  Marie-Louise

  SvarSlet
 13. Ha ha ha.. Ja hos os hed det først PUHA.. det kaldte min mor det da jeg lille..så det kørte ligesom bare videre.. Da ungerne så kom i vuggestue blev det til tja Lort!Jeg skulle godt nok lige vende mig til det..!
  Et ord der også bruges er bombet ha ha specielt når der stadigvæk har et ble barn her hjemme.. aner ikke hvorfor det opstod..tror det var noget med at Gabriel havde fyldt sin ble..og så sagde jeg du har vist bombet.
  Jeg kan ikke klare man bruger ordet pølser..det lyder så underligt..og ja når det også er noget man spiser.. men det er vel bare min mening :-)
  Kh Michelle

  SvarSlet
 14. Det har altid heddet lort hos os, og det bliver vi ved med at kalde det ;-)

  SvarSlet
 15. I min familie har det altid heddet BUM - og skal man på toilettet og lavet stort så siger man at man skal hamre eller bummelumme - samme ord har jeg lært de mange børn jeg har passet gennem årene og det samme siger vi om Bastians BUMbleer og skal jeg bede Marco skifte en af de store bleer siger jeg at det er en BUM-ble eller at Bastian har hamret.
  Lort er lort, men jeg kan ikke få mig selv til at bruge ordet overfor små børn, det er lidt ligesom med bandeord for mig; at det gør man bare ikke ;-D
  God fornøjelse med toilettræningen og jeg kan kun give dig ret omkring "Pølser" det passer simpelthen bare ikke på BUM ;-)

  Kram Louise

  PS: Sikke dygtig din store pige er - du kan roligt være STOLT :-)

  SvarSlet
 16. Her hedder det også "lort". Havde det svært med ordet i starten - men synes alternativerne er mindst lige så "trælse". Nu har jeg vænnet mig til ordet.........og ja en lort er jo og bliver en lort. :-p

  SvarSlet
 17. Hos os hedder det også LORT, da Isak var lille sagde vi at han havde lavet PRUT (men det var jo egentlig også lidt noget pjat..for det var det jo ikke!). Da han begyndte i vuggestue fik det bare navnet LORT...før jeg fik børn selv, synes jeg det var forkasteligt (okay, måske lige hårdt nok..) at sige ordet højt.
  Vi har dog været ude for at sidde på Jensens bøfhus, hvor Isak rejser sig fra stolen og siger højt: Faaar, jeg skal lave LORT! Alle kiggede og så rejste den lille sig og gentog at hun også skulle lave LORT. Herefter har vi lært dem, at man ikke må sige det højt når man er ude, hæ hæ.
  Nu har vi en stor førskoledreng og han staver det, Jeg skal lave L. O. R. T og lille søster har også efterlignet det, så hun siger det samme.

  Dygtig pige du har, hun har været hurtigt ude.
  KH Mia

  SvarSlet
 18. Vi havde mange og lange diskussioner, da vi fik vores ældste. Ingen af os var på pølser og min mand synes det lød for voldsomt og grimt med lort og jeg kan nu kun give ham ret. Som lærer synes jeg bestemt ikke at det er charmerende, når et barn i 1. klasse proklamerer ud over hele forsamlingen, at han eller hun "skal ud og lave lort"... Det lyder bare ikke pænt.
  Vores ældste søn løste selv vores problem, da han begyndte at kalde det badr, så det hedder det altså her i familien.
  Held og lykke med det.
  Kh. Malene

  SvarSlet
 19. Vi kalder det bajs :)

  SvarSlet
 20. Det er både berigende og befriende at høre alle jeres meninger og ord ;)

  SvarSlet
 21. Fantastisk indlæg! Sikke en sej pige du har dig!
  Vores dreng er kun 17 mnd så har hedder det puha, adder og pruttebadder...
  vi har ikke snakket om hvad det skal hedde....
  Men ihvertfald ikke pølser! Det var jeg selv frygteligt forvirret over som lille barn. Min mor sagde vist pøller derefter.
  Lort er fint... men jeg er lidt genert over selv at bruge det. Skørt!

  SvarSlet
 22. Hos os hedder det "Adr".... Kan ikke holde pølser ud, da det er noget man spiser. Bryder mig ikke om at tale højlydt om lort. For mig givet det et forkert grundlag for at lære mine børn, hvilke ord/ting man taler højt om og hvor. Når vi taler om at lillesøster har lavet i bleen, hedder det bare har lavet i bleen.

  SvarSlet