Må man smide nisser i skraldespanden?

Jeg er lige blevet færdig med at pakke julepynten væk for i år. Vi havde ikke fået så meget op som vi plejer, så det var en rimelig overskuelig tjans. Jeg brugte så også lejligheden til at rydde lidt ud i noget af det julestads, der ligger i kassen med julepynt, men som vi aldrig bruger. Deriblandt er der også nogle nisser, der bare bliver liggende i kassen år efter år. De kommer aldrig op og vi har ikke noget forhold til dem. Det er ikke nogle vi har fra vores barndom eller nogle der er hjemmelavet, tror faktisk bare det er sådan nogle fra et supermarked. Så dem havde jeg besluttet skulle ryge ud, så der også blev bedre plads til noget af alt det andet pynt. Men da jeg stod med den ene nisse i hånden, der lå der og smilede til mig, virkede det på en måde lidt for jule-blasfemisk bare at kyle den i affaldsskakten. Så den og de andre "dømte" nisser fik endnu en gang lov til at blive i kassen indtil næste år - hvor de heller ikke kommer op.

Hvad synes du - må man smide nisser i skraldespanden? Man synes vel egentlig, der burde være sådan et særligt sted, hvor man donerede kasserede nisser til, bare så man selv slap for at være den der en gang for alle smed dem ud.


Efter julepynten er kommet ned, har jeg kastet mig over et afsnit af en serie på nettet alt i mens jeg leger lidt med en af Idas julegaver. Der er noget særligt dragende over helt nye tuscher og jeg blev simpelthen nødt til at afprøve dem lidt.

En af Idas julegaver til os er, at hun stod op 1. juledag og proklamerede, at hun nu ikke længere brugte ble, men var en stor pige, der tisser på tisselettet (som hun så sødt kalder toilettet) ligesom E. og V. ovre i vuggestuen. Så nu prøver vi, at hun går uden ble på i dagtimerne herhjemme (vi prøvede også ude til julefrokost 1. juledag og det gik fint med første toiletbesøg, men herefter var der både uheld med det ene og det andet og så fik hun nattøj og soveble på), og så kun ble til middagslur og om natten. Jeg har længe glædet mig til hun har ville smide bleen og hun har også tisset lidt på toilettet en gang i mellem herhjemme og ofte nede på vuggestuens lille toilet, men jeg synes godt nok også det er svært og jeg går stadig og tænker, at hun måske ikke er helt færdig med det alligevel. Eller er det måske mere os som forældre, der ikke er helt færdige med bleen? For er det ikke noget med, at når de selv har sagt de gerne vil af med den, så er det bare med at klø på og så tage de uheld med der kommer indtil de helt har forstået hvad det går ud på? Gode råd, erfaringer, tips og tricks modtages gerne.

Ida i sommers på dukkens potte.14 kommentarer

 1. Jeg har ingen erfaringer med småbørn og toiletter. Men mit det-er-altså-ikke-min-stil-mere-julepynt er doneret til kirkens korshær. Jeg har endda oplevet at de har solgt noget. Til gengæld har jeg så købt lidt nyt på deres juleloppemarked i år

  SvarSlet
 2. Hahaha hvor er du sjov. Man skal da bare smide de ting ud, man ikke gider at have længere, så der er plads til nyt- som du også selv skriver. Men genbrugsen bliver sjældent mopset over at få tilbudt varer :)

  KH Katrine

  SvarSlet
 3. Hej Mie,
  Georg har jo gået uden ble i ca to måneder nu. Men jeg vil ikke sige, han er renlig. Der sker uheld næsten hver dag, en enkelt gang. Dog aldrig i vuggestuen. Det er mest, når han har travlt med at lege. Så det er noget med at spørge, om han skal på toilet en gang i timen. Jeg har hørt, at når man først har smidt den ble, så skal man holde fast i det. Så jeg tror bare, I skal blive ved, og så gøre som os og tage to par skiftebukser med alle steder hen :-) Alt i alt synes jeg, G klarer det super fint. Og det lyder det også til, Ida gør :-)

  SvarSlet
 4. Hejsa
  Vores datter har lige smidt bleen her da vi gik på juleferie, vi har gjort på samme måde som da vores søn smed sin. Først og fremmest er det vigtig at vente på at barnet selv viser interesse for at gå på toilet/potte. Men vi er ikke tilhængere af at de skal gå og få våde bukser gang på gang, det tror jeg ikke på er en succesoplevelse for barnet. Vi har brugt op and go bleer og har så brugt dem som underbukser og når de ikke længere blev våde imellem toiletbesøgene, smed vi dem. Vores datter har nu klaret en uge uden ble og UDEN et eneste uheld og den er heller ikke på om natten. Det har været den rigtige måde for os. Held og lykke.
  Kh Mia

  SvarSlet
 5. Jeg tror i skal tage de uheld der kommer, hvis hun selv siger til når hun skal tisse, og så bare spørge hende ofte om hun ikke skal på toilet.

  Hvis I ikke lader hende nu, kan I jo risikere at hun slet ikke vil af med den senere, fordi hun kunne mærke på jer at det er bedst med ble.

  held og lykke med det :)

  Jeg kan heller ikke smide bamser og dukker ud, hvis ikke de er gået i stykker ;)

  SvarSlet
 6. Da MindsteDatter smed bleen for 2-3 måneder siden, var det en sej proces. Hun have mange uheld (7-8) om dagen, Men vi blev ved, og efter ca 3 uger blev det mindre og mindre. Vi brugte meget tid med at holde øje med klokken, og spurgte hende ca 1 gang i timen om hun skulle på toilet. Og til sidst gik det den rigtige vej.
  Dog havde hun stadig soveble på til nat. Og efter hun var blevet tør om dagen, tog vi natbleen af hende. jeg købte liggeunderlag til sengen, så skulle der ske uheld, gjorde det ikke så meget. Og hun har kun haft 3 uheld i sengen. Og det synes jeg er flot.

  Så mit råd er: bare klø på. Og ikke skæld ud ved uheld med ros når hun kommer og siger i stedet for.

  SvarSlet
 7. Syntes helt sikkert også at det julepynt du ikke gider bruge skal ned til den nærmeste Genbrugs.. Næste år.

  Og så skal man (deriblandt også jeg selv) huske at gøre det i starten af julepyntsopsætningsdagene og ikke når man pakker julepynten væk igen. Så er sandsynligheden for at de fine nisser når at få et godt hjem inden jul store.

  Jeg har nemlig lovet mig selv og de stakkels nisser der bare ligger at de skal videre i livet. :)

  Pottetræning og toilettræning eller hvad man kalder sådan noget til småfolk aner jeg INTET om. såå... pas! Men held og lykke med det.

  SvarSlet
 8. Giv nisserne til loppemarked, så går det til et godt formål. og de bliver altid revet væk, entenaf andre eller af min svigermor, der så deler ud med rund hånd. Nogle forbliver, mens andre. Altså må afsted til loppemarked igen næste år......

  SvarSlet
 9. Vores Gustav(blev 3 år først i Dec.) er lige blevet renlig og det var fordi han snart skal starte i børnehave og det så vil være nemmere. Han var fuldstændig ligeglad med toiletbesøg og virkede ikke specielt klar. Men vi forklarede ham, at nu var det nu og så købte vi masser af underbukser og rustede os til en masse tøjskift. Gustav havde uheld i 4 dage, så havde han ligesom fattet det koncept og blev renlig om natten også med det samme. Tålmodighed i spandevis tror jeg er vejen frem, for med storesøstrene tog det enormt lang tid. Men held og lykke med projektet.

  SvarSlet
 10. Først nisserne... jeg duer heller ikke til at smide de små uskyldige nisser ud, men videre på en eller anden måde skal de jo... jeg er begyndt at have en kasse til at stå, hvor jeg ligger sager i, som jeg ikke gider mere... tingene ligger så og venter på at vi skal spille pakkespil... og her er det jo perfekt med nisser, da det oftest er i julen vi spiller pakkespil...

  Så til bleen... åh jeg synes det er svært, men min erfaring siger mig, at det er vigtigt at lytte til sit barn. Da min store dreng smed bleen sidste jul var det på baggrund af, at vi havde oplevet flere gange, at han var klar over, hvornår han lavede i bleen og sagde det til os.. vi valgte derfor et tidspunkt, hvor vi havde mange fridage sammen til at nu skulle bleen smides. Vi snakkede med ham oh forberedte ham på, hvornår det var. Den første dag var svær for ham, men allerede fra dag 2 gik det rigtig godt og han ville ikke have den på om natten... han har været helt blefri siden og havde meget få uheld i starten både hvad angår nat og dag...
  summa summarum... lyt til tøsen, snak med hende og vær tålmodig... om man skal tage bleen helt (altså også om natten) med det samme, er der mange teorier om... jeg tror man skal vælge det, der fungere bedst for en selv og sit barn. Det vigtigste er at det er en positiv oplevelse for begge parter (trods ekstra vasketøj i starten)

  SvarSlet
 11. Mit umiddelbare og ubarmhjertige svar er kort: Ja da! :-)

  SvarSlet
 12. Giv nisserne til genbrug, kirkens korshær eller andre, så kan de gå til at hjælpe andre helt i juleånden.

  SvarSlet
 13. Jeg ville sende det julepynt du ikke følte for længere til genbrug. De vil sikkert gerne have det. Og tænk, måske falder en anden i svime over netop din nisse :)

  SvarSlet
 14. Jeg har det på samme måde med nisser, bamser og andre søde, bløde væsener!! (Fik engang min mor om at sy "Fut-bamse" - som bestod af et par favorit-plys-futter, der var slidt op :-)

  Mht. bleerne...
  Vores søn besluttede sig stille og roligt for at blive renlig i løbet af 14 dage (3 år gammel)
  - Det var en af de der supervarme somre, så der var ikke tykke flyverdragter og termotøj i vejen når der var bud.

  - Med vores lille bestemme-fransen (2½ år) er det derimod anderledes. Hun vil MEGET gerne på potten. Men KUN når hun selv foreslår det - vi har droppet at nævne potten eller toilettet for hende, da det kan resultere i flere dages modvilje. I perioder hvor hun selv har styringen går det faktisk bedst, så vi satser på, at det er hendes måde at sige på, at hun godt kan selv uden vores velmenende råd:-)

  SvarSlet