Hæklet tusindben - DIY

Som før nævnt lavede jeg for noget tid siden et gæsteindlæg på bloggen It's fashion, Baby! og det blev til en hækle DIY/opskrift på den lange kålorm eller tusindben som af og til er dukket op på mine billeder her på pralerier. Og det indlæg synes jeg nu, jeg også gerne vil dele med jer, mine egne læsere. Så værsågod:

DIY - sofahækling

Det der med at have tid til at være kreativ, tror jeg handler meget om vaner (udover evner, lyst og tidsprioritering). Men har man lysten til at lave lidt flere kreative ting selv må man simpelthen gøre det til en vane at få det gjort.

For mig er det blevet en vane at sy, strikke eller hækle noget, når jeg sidder i sofaen om aftenen efter børnene er lagt i seng, og her får jeg produceret en stor del af mine kreative ting. Har jeg ikke noget mellem hænderne falder jeg simpelthen i søvn inden den sene TV-avis og det er da lidt trist, hvis al ens voksen-aften-tid slutter med en småsnorkende kone sådan omkring 20.30-tiden.

Så jeg holder mig faktisk vågen om aftenen ved altid at have gang i et sofaprojekt - en ren win/win. Og de bedste sofa-projekter er dem, hvor man kan slå hjernen lidt fra og bare lade hænderne arbejde. Et sådan projekt kunne f.eks. være denne orm her som jeg gerne vil dele opskriften på med jer. Kan du hækle fastmasker kan du sagtens hækle denne og selvom den er simpel at lave giver den et imponerende resultat.


Jeg bruger en hæklenål nr. 3 og garnrester, hovedsagligt bomuldsgarn, men også andre typer der har nogenlunde samme tykkelse som bomuldsgarnet.Lav 4 luftmasker og hækl dem sammen til en lille kæde. Hækl herefter 7 fastmasker rundt i kæden. Sæt gerne en snor i en anden farven ved starten af omgangen, så kan du bedre holde styr på start og slut på en omgang.

1. - 2. omg.: 7 fm (fastmasker)
3. omg.: 1 udtagning (dvs. 2 fastmasker i samme), 6 fm
4. omg.: 1 udtagning, 7 fm
5. omg.: 2 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
6. omg.: 12 fm
7. omg.: 2 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
8. omg.: 1 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
9. omg.: 24 fm
10. omg.: 3 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
11. omg.: 4 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
12. omg.: 5 fm, 1 udtagning - gentages hele omgangen rundt
Nu har du lavet hovedet og der er nu 42 masker rundt på en omgang. Resten af ormen hækler du blot disse 42 fm rundt i striber efter eget ønske og behag. Og så er det ellers bare at blive ved til man synes den er lang nok eller man ikke har flere garnrester. Et projekt som kan strejke sig over MANGE aftener i sofaen og som let kan lægges væk når et barn græder og skal have sutten eller en tår vand og lige så let at samle op og fortsætte på, når der igen er ro i lejren.

Når du synes ormen er færdig fylder du den ud med bamsevat e.l. (lille tip: kom fyld i ormen undervejs ellers kan det godt være lidt svært til sidst, især hvis den er meget lang) tager du ind således:

1. omg.: 5 fm, 1 indtagning (dvs. 2 fm sammen) - gentages hele omgangen rundt
2. omg.: 36 fm
3. omg.: 4 fm, 1 indtagning - gentages hele omgangen rundt
4. omg.: 30 fm
5. omg.: 3 fm, 1 indtagning - gentages hele omgangen rundt
6. omg.: 2 fm, 1 indtagning - gentages hele omgangen rundt
7. omg.: 1 fm, 1 indtagning - gentages hele omgangen rundt

Luk af ved at trække snoren gennem de sidste masker og hæft ende. Mund og øjne laves lettest ved at sy dem på med sort garn eller hvilke farver man nu synes de skal være.Så er den mest simple version af ormen færdig og klar til at imponere og glæde. Er du frisk på lidt flere detaljer laves ben og følehorn således:

Ben:
Slå fire luftmasker op og saml dem til en kæde. Hækl 6 fm i kæden.

1. omg.: 6 udtagninger
Herefter 4 omgange fm (eller til ønsket længde) og luk af.
Følehorn:
Slå 6 luftmasker op. Hækl 3 fm i hver luftmaske og luk af.Den eneste måde at gøre noget til en vane er at komme i gang! Så går du og drømmer om at kunne være lidt mere kreativ håber jeg denne orm måske kunne være en vej i gang for dig. Men pas på, sådan noget hækling kan være ret vanedannende, når først man er kommet godt i gang med det...

36 kommentarer

 1. Den er rigtig sød! Når jeg er mere garvet udi hækleriet kan det godt være at den kommer på to-do-listen.

  Aftentimerne er også for det meste mine kreatimer. Hvis det bare har været unger hele dagen, så har jeg virkelig behov for mig-tid hvor der er mere indhold end bare at se fjernsyn. Så bliver det for trist. Men jeg skal nok blive bedre til at lave projekter som er nemmere at hive frem. :)

  SvarSlet
 2. Åh, hvor er den skøn!!!

  Den er jeg da helt forelsket i. Sådan en må jeg lave engang - om ikke andet så da til mine børnebørn ;)

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 3. Hvor er den fin! :) Sådan en ville jeg gerne lave, men det der hækling er simpelthen russisk for mig. Jeg ved hverken, hvad en fastmaske eller en indtagning er, så jeg er temmelig dårligt stillet, når det kommer til at læse dine og resten af bloglands fine opskrifter :'(
  Kh Line

  SvarSlet
 4. Neiiiii hvor er en fin..... den må jeg prøve at lave.... Tak for din fine beskrivelse .-)

  ha en skøn aften

  kh

  SvarSlet
 5. Hvor er den bare super sød :)

  SvarSlet
 6. hvor er den sød, men sikke et arbejde :)

  SvarSlet
 7. Den er super fin, den kunne jeg godt finde på at lave her i vinter. mange mange tak.

  SvarSlet
 8. Hvor fint! :D Måske det skulle være mit næste projekt

  SvarSlet
 9. Tillykke med at du er pissedygtig og tusind tak for DIY... Jeg skal klart prøve at hækle den en dag :-) God dag til dig!

  SvarSlet
 10. Hvor er den fin, og rigtig sød.

  SvarSlet
 11. Hvor den bare super sød ;) Tak for en go' DIY!

  SvarSlet
 12. Sikke nogle fine ting, du laver - jeg måtte lige melde mig som fast læser ;-) Jeg kan ikke selv hækle, men må helt klart "banke" min søster til at lave dit tusindben, for sådan en må mine børn da bare eje, når deres mor er naturvejleder!

  KH Laila (kreauglen.blogspot.com)

  SvarSlet
 13. IH hvor er den fin - skøn til et børneværelse :-)

  SvarSlet
 14. Iiiih, hvor er den altså bare fin!!!!

  SvarSlet
 15. Hej Mie.
  Jeg skal da bare lave et tusindeben her til vinter :0) når manden min ser en fart glad film! Den er da for lækker ;0)
  Du har en super fin blog :-)

  KH Rikke (abelikate.blogspot.com)

  SvarSlet
 16. Det er da det sødeste kryb jeg nogensinde har set. :-) Tak for ideen ♥♥♥

  SvarSlet
 17. Fantastisk kryb med smukke farver - den kan man da kun blive glad af :-)))

  Kh Helene

  SvarSlet
 18. Kære Pralerier:-)

  Er igang med dit tusindben og det bliver VILDT FLOT!! Men ak, benene kan jeg ikke finde ud af. Når jeg hækler dem efter din opskrift, bliver det til en "halv bold" og ligner på ingen måde de ben som dit tusindben har!! Hvad gør jeg galt? Håber du vil hjælpe mig :-)

  SvarSlet
 19. Lilla Verden; jeg får lige afprøvet at hækle et ben, for måske er det mig, der har skrevet forkert i opskriften. Dejligt du har kastet dig ud i den :-)

  SvarSlet
 20. Hej - den er super super flot. hvor lang er den egenlig den du har lavet?

  SvarSlet
 21. Tusind tak Mie - jeg er lidt frustreret ;-)

  SvarSlet
 22. Anonym; Tusind tak, den er 1 meter lang og har 27 par ben :-)

  Lilla Verden; kender jeg godt :-) Har ikke fået afprøvet den endnu, men det jeg har tænkt at afprøve er, om man kun skal nøjes med 1. omgang med de 6 udtagninger og så bare fortsætte nogle omgange a´ 12 masker til benet har den ønskede længde.

  SvarSlet
 23. Jamen jeg venter spændt, det er dig der er den proffe ;-)

  SvarSlet
 24. Hej

  mit navn er Jeanette og jeg skriver på den svenske blog babydjungeln.se

  Jeg ville höre om det var ok at jeg oversatte denne DIY og brugte billederne på min blog, selvfölgelig med tydelig link til dig.

  Jeg ser frem imod at höre fra dig

  Jeanette
  www.babydjungeln.se

  SvarSlet
 25. Hej Jeanette, så længe du linker er det helt i orden :-)

  /Mie

  SvarSlet
 26. Hej Mie!
  Jeg er ved at lave enden på ormen, men jeg forstår ikke helt, hvordan den afsluttes. Når jeg har lavet 7. omgang med *1 fm og 1 indtagning*, så er der stadig et hul på størrelse med ca. en 5-krone. Så står der jeg skal trække garnet gennem de sidste masker. Skal det så ligesom "snørre" hullet sammen? I såfald forstår jeg ikke helt hvad der menes med at trække snoren igennem de sidste masker:)Kan du hjælpe?

  SvarSlet
 27. Hej Bade-and; hvis hullet er for stort til sidst plejer jeg at lave en-to omgange kun med indtagninger og så ligesom snøre hullet sammen til sidst ved at hækle snoren gennem de sidste masker. Evt. kan man sy det lidt sammen til sidst, når man hæfter ende.

  SvarSlet
 28. Tak for hjælpen:) Jeg var selvfølgelig for utålmodig til at vente på svar, og prøvede mig frem med en runde mere med *1 fm 1 indtagning* og vupti så var hullet lukket:)

  SvarSlet
 29. Lilla Verden; ved ikke om du har givet helt op på benene eller fundet en anden løsning, men nu har jeg endelig fået lavet nogle ben selv og jeg har lavet dem som jeg foreslog i forrige kommentar og det virker fint. Altså: saml 4 luftmasker til en ring, hækl 6 fm i ringen. 1. omg. udtgn. i alle masker. Herfefter 3-4 omgange fm (eller til ønsket længde).

  SvarSlet
 30. Er ej kommet videre, så skønt med din nye opskrift :-) Syr du dem så bare på med nål og tråd bagefter? Tak for din store hjælp :-)

  SvarSlet
 31. Hej Mie.
  Simpelthen en fantastisk hækleopskrift som jeg straks har kastet mig over :)
  Har dog et spørgsmål angående øjnene, jeg kan simpelthen ikke få dem så fine og runde som dine, og har nu for 3. gang klippet dem af igen, hvordan gør du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Jeg har ikke brugt nogen speciel teknik, bare syet lidt rundt samme sted til jeg syntes øjnene havde den rette form og størrelse.

   Slet
 32. Hej Mie, har også længe fulgt dig her og er også igang med et tusindben, men lige et lille spørgsmål. Syr du benene på eller hækler du dem på, på en eller anden måde.
  Og til dem der ikke kan finde ud af at hækle.. søg feks på youtube, der kommer masser af fantastiske videoer, jeg kunne nemlig heller ikke hækle, men nu kan jeg da lavet en luftmaske og en fastmaske, som er det man skal kunne til dette :D
  Og det er bare det mest perfekte gå fra/til arbejde.
  Tak for en rigtig god blog og diy.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sarah; jeg syr benene på med samme farve garn som benet er hæklet med. Bruger ikke nogen speciel teknik til det.

   Slet
 33. Den er bare SÅ nuser.. og sådan en skal jeg helt sikkert hækle til mine tøser, når mine andre hækle projekter er færdige.. hvis jeg kan vente hihi.. :) .. er det alm. tyndt bomuldsgarn du har brugt? .. synes det ser tykkere ud garnet.. Mvh. Pernille

  SvarSlet