Oldemor-hæklerier og lidt DIY

Inspireret af mange af jer andre her i blogland fik jeg også lyst til at kaste mig ud i nogle granny-stripes. Men efter jeg er kommet i gang og igen har set dem udført rundt omkring, kan jeg se, at jeg vist ikke har fulgt helt samme fremgangsmåde, men dette var altså lige den jeg kunne huske, og det ser nu også meget fint ud (hvis jeg skal sige det selv).


Det bliver til et lille sengetæppe til Idas Juno-dukkeseng. En idé jeg har fået fra Mette, der også lavede et til hendes Idas dukkeseng. Jeg tror jeg vil hækle en kant rundt om hele tæppet, når det er færdigt, på den måde kan jeg også hækle alle enderne inde og slipper derved for at sidde og skulle hæfte de mange løse ender med nål.


Dette tæppe-hækleri gav mig lyst til at vise jer dette tæppe jeg tidligere har lavet i klassiske oldemorfirkanter. Det er i lidt større dimensioner end til en dukkeseng. Det var meningen det skulle blive et "voksen"-tæppe, men det grønne garn jeg har brugt løb jeg tør for og det er fuldstændig udgået (desværre, det var også den farve jeg brugte til de populære grønne aber). Så det er mere et tæppe i juniorstørrelse. Jeg har også lavet et andet i babystørrelse som vi bruger for tiden i klapvognen, når jeg får det husket får I også et billede af det.


Jeg har lavet en bølgekant rundt om hele tæppet for på den måde synes jeg det ser mere færdigt ud og det holder lidt ekstra sammen på firkanterne.

Her til aften så jeg, at Christina har efterspurgt en metode til at hækle firkanter sammen og jeg vil derfor lige vise og forklare, hvordan jeg plejer at gøre det.


Jeg bruger kantmasker til at hækle firkanterne sammen. Lægger dem ret mod ret og stikker så igennem i de yderste masker. Jeg gør lidt som når jeg syr patchwork sammen, ved at jeg først hækler firkanter sammen en efter en til baner. Herefter hækler jeg banerne sammen i et langt stykke. På denne måde undgår man for meget forskydning eller skævhed.

19 kommentarer

 1. Dine hæklerier har bare altid de lækreste farver!
  Gid jeg havde hjerne til at forstå at løse hæklegåden...

  SvarSlet
 2. rigtig fine hæklerier..ærgerligt at du ikke kan skaffe mere af den grønne..den er ellers flot.

  jeg syntes at dukke tæppet er blevet rigtig fint og jeg er enig i at en kant giver en mere lækker finish.

  dejligt med guide til at samle firkanter..kan godt bruge inspiration til hvordan det gøres flot :-)

  hilsen stinne

  SvarSlet
 3. sikke nogle fine tæpper :)
  må huske din sammenhækling når jeg engang kommer i gang med mit tæppe med oldemorfirkanter :)
  for det er da bare super smart :)

  SvarSlet
 4. Iih er da helt vild med farverne i dit "gamle" tæppe. Må også lige notere måden du samler firkanterne på. Måske man får brug for det en dag ;) Forløbig er det kun blevet til et tæppe til dukkevogne i GrannyStripes.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Sikke nogle fine ting du har fået lavet. Jeg ville ønske at mit blev lige så flot som dit.

  Nu spørger den dumme lige: " hvad er kantmasker?!"

  SvarSlet
 7. Det bliver da super flot. Jeg er smadder misundelig på jer "hæklere" ;)

  SvarSlet
 8. Hej Mie
  Sikke nogle fine tæpper og hvor ærgerligt at du ikke har mere af det grønne garn...
  Jeg er ved at starte på et kæmpe voksen størrelse granny stripes og vil egentlig gerne have en kant rundt om. Mit tæppe skal kun være i 4 farver og jeg synes det ville samle det godt, men jeg har bare ikke kunnet finde ud af om man kan det (er jo nybegynder). Hvordan ville du hækle kanten rundt om?
  KH Mette

  SvarSlet
 9. God idé med en kant rundt om tæppet - det tror jeg også jeg vil lave på min datters dukketæppe. Ligesom Mette spørger jeg også hvilken typer masker du vil foreslå til det? Man er vel nybegynder ;-)
  Kh Louise

  SvarSlet
 10. hvor flot! jeg er også igang med granny stripes, dog i en noget større skala!
  må lige huske den med kanten for jeg var begyndt at fundere over hvordan jeg skulle få hæftet alle de ender der kommer på sådan et tæppe!

  SvarSlet
 11. Hvor er jeg dog misundelig! Hvor ser det simpelthen bare helt fantastisk ud :)

  SvarSlet
 12. Superflot. Og i nogle lækre farver. Lilla og grøn er bare så flot.

  Vil overveje om ikke Mindstedatter ikke også skal have tæppe til dukkevogn. Det var da en god idé.

  SvarSlet
 13. Lise C; Jeg vil gerne her forsøge kort at forklare hvad kantmasker, men ellers kan jeg anbefale "politikens strikke og hæklebog" hvor jeg synes der er nogle gode forklaringer både i tekst og billeder. Men kantmasker er masker hvor du stikker nålen gennem masken/maskerne og slår om, trækker tilbage igen (=2 masker på nålen) og slår om og trækker igennem begge maskerne.

  Mette og Louise; Den kant jeg har lavet rundt er med stangmasker og hedder vist nok "bølgekant", men den og andre slags kanter og border står beskrevet i Politikens hæklebog. På dukketæppet jeg er ved at lave vil jeg først hæklet en kant hele vejen rundt med alm. kantmasker og så evt. lave "bølger" eller en anden slags kant rundt om.

  SvarSlet
 14. WOW !!! Har kigget lidt rundt på din side, og hvor er du dygtig:-) Jeg er helt vild med dit heklede grønne tæppe her... Ville ønske jeg kunne finde ud af at lave et så smukt stykke håndarbejde. Har du mon numrene på de farver og det garn du har brugt? Jeg er helt vild med din sammensætning. så hvis du tillader det vil jeg gerne forsøge mig... Skal dog lige havde fundet ud af hvordan man hekler de firkanter du snakker om, men det søger jeg mig frem efter:-)
  czoega@live.dk

  SvarSlet
 15. Mange tak Cecilie :-) Har desværre ikke numrene på garnet og jeg tror ikke den grønne er til at få længere - har i hvert fald ikke selv kunne støve den op nogle steder. Men det er almindeligt bomuldsgarn, så det skulle være til at finde lignende farver i de fleste garnbutikker. Hvis du googler efter oldemorfirkanter er jeg sikker på der dukker en masse opskrifter op.

  SvarSlet
 16. Hej Mie!
  Vil du ikke mene at kantmaskerne svarer til en fastmaske, blot stukket igennem 2 lag istedet for et? Det er ihvertilfald sådan jeg plejer at hækle lapper sammen? Eller bliver en kantmaske fladere?

  SvarSlet
 17. Hej Ellen, jo det tror jeg godt man kan sige er en kantmaske :-)

  SvarSlet
 18. Hej Mie,

  Har du forslag til, hvordan man så hækler firkanter sammen, der har runde hjørner, hvis man ikke ønsker "huller", dér hvor de 4 hjørner sættes sammen?

  Tak for lækre billeder!!
  /Karina

  SvarSlet