DIY - patchworkbold


Her kommer et laangt indlæg med mange billeder. Det er mit seneste DIY-indspark her på bloggen og er min guide til at sy en patchworkbold af femkanter. Billederne har ligget klar længe, men jeg har først fået redigeret og skrevet til dem nu. Du kan selvfølgelig også altid genfinde denne guide under fanen DIY. Here goes.


1. Klip først femkanter ud i pap - du skal bruge 12 i alt. Du kan f.eks. Google efter et billede af en femkant og så sætte den ind i et Word-dokument, tilpasse det i størrelsen og printe ud og klip efter den.

Herefter klipper du stofstykker, der er en lille smule større end papstykket.


2. Ri stoffet fast på pappet. Alternativt har jeg set andre sætte stoffet fast med en limpen eller malertape. Jeg foretrækker dog at ri det fast.


3. Pres alle de riede femkanter.


Vil du have en "symmetrisk" bold, så vælg 6 forskellige stoffer og klip 2 femkanter af hver slags. Når du så syr dem sammen, kan du sy dem så de kommer til at være diagonalt over for hinanden (jeg er intet matematisk geni, så undskyld hvis jeg bruger forkerte udtryk her, men håber I forstår min mening). På denne måde kommer der en slags "ro" over bolden selvom du bruger meget spraglet stof.


4. Sy femkanterne sammen med små sting i kanten af pappet, men undgå at sy igennem papstykket.

Jeg synes det er nemmest først at sy fem femkanter fast rundt om én femkant - især, hvis man har et bestemt mønster man ønsker at holde sig til.


5. Sy herefter siderne sammen på de første påsyede femkanter.


Du kan allerede nu se, hvordan det begynder at tage "boldform".


6. Efterhånden som du får syet femkanterne sammen kan du begynde at fjerne pappet.


7. Når du syr den allersidste femkant fast, så lad en enkelt side stå åben til at vende igennem.


8. Fyld bolden ud med bamsevat, fiberfyld eller lignende. Evt. kan du også komme en bjælde eller andet lydgivende ind i midten.

Herefter syr du med små sting den sidste side sammen ude fra og herefter er bolden færdig.

ALTERNATIV:

Er bolden til en helt lille baby, kan du sætte en masse frynser fast mellem femkanterne, som den lille kan pille ved og gumle på.


Fremgangsmåden er hovedsagligt den samme som ovenover beskrevet, du skal blot bruge en masse bånd/kantebåndsrester til at sy fast mellem femkanterne.


Læg båndet mellem papstykkerne så enderne stikker ud på indersiden af bolden.


Sæt så mange eller få frynser på som du synes og gerne i forskellige materialer, så baby får lidt forskellige sanseindtryk.


Rigtig god fornøjelse!

31 kommentarer

 1. Hvor er du sej til det der med DIY's. Æææælsker din blog - den er så fin!
  Synes du skal vide, at du er til STOR inspiration.

  SvarSlet
 2. Tusind tak. Det er altid rigtig rart med sådanne tilkendegivelser, da kreativ inspiration jo er den største bevæggrund for, at jeg har bloggen :-)

  SvarSlet
 3. Øj! Det må jeg prøve - har endnu ikke turdet kastte mig ud i patchwork. Det er helt pædagogisk og Jørgen Clevinsk!

  SvarSlet
 4. Eii - superfin ide at sætte "frynser" på - det må jeg da vidst lige prøve selv :) Min storesøster venter nr. 3 her i starten af september - det kunne da være en oplagt barselsgave :)
  Tak for skøn inspiration.

  Kh Dorte

  SvarSlet
 5. ihhh hvor dejligt du har lavet en DIY "til mig"
  har jo efterspurgt lige præcis denne diy på min egen blog! nu kan jeg blive færdig med bolden til på lørdag!

  SvarSlet
 6. Nu har jeg beundret dine patchwork bolde adskillige gange, så måske din super fine DIY giver sparket til selv at få syet en?

  Tak for DIY!

  SvarSlet
 7. Hov, jeg glemte at spørge om størrelsen på bolden. Hvilken længde har siderne i femkanten? :o)

  SvarSlet
 8. Hej Maiken, siderne på mine femkanter måler lige knap 5,5 cm. God fornøjelse med at lave din egen :-)

  SvarSlet
 9. Sikke en fin DIY. Min veninde, som lige fødte igår, skal da helt sikkert have en til den lille søn! :)

  Kh Anne

  SvarSlet
 10. vildt flotte... jeg må vist hellere bare igang...

  SvarSlet
 11. Så fik jeg min første Patchwork bold færdig efter inspiration fra din DIY. Det er en super ide med de små mærker.
  Hilsen Rikke

  SvarSlet
 12. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 13. faldt lige over dette indlæg, og vil lige sige tusind tak for en fin DIY, det er altid lækkert med både inspiration OG god beskrivelse!

  SvarSlet
 14. Hej SUPER FED DIY
  har dog bare et spørgsmål til selve syningen/ riningen jeg syntes man kan se snoren mán rier med ret tydeligt?? så mon der er en metode så man ikke kan se syningen??

  SvarSlet
 15. Ved ikke om jeg helt forstår dit spørgsmål, mener du tråden man rier stoffet fast til pappet med eller tråden man syer femkanterne sammen med? Hvis det er det til pappet så er det jo lige meget om man kan se det, for det fjerner man igen sammen med pappet. Hvis det er det andet, så handler det jo om at finde en teknik, så man kan sy så små sting som muligt, der ikke ses så tydeligt fra forsiden.

  SvarSlet
 16. ja nemlig den man syr med jeg fandt ud af efter at have prøvet lidt at jeg mindst kunne se syningen ved at sy vandret med stoffet hvis du forstår man mange tak for hjælpen!! Så go tråd, og jeg takker ved at link til den fra min side:O) det er ok ikke??

  SvarSlet
 17. hvor mon man tilmelder sig email servicen så man kan se når du svarer??

  er ny i det her med at blogge!! så har stadig mange ting at lære!

  SvarSlet
 18. Godt du fandt en løsning :-)

  Der skulle gerne være en "knap" herunder kommentarfeltet til højre, hvor der står "Tilmeld dig vis e-mail", der skal du bare klikke.

  Og link endelig alt det du vil :-)

  SvarSlet
 19. Hej Mie. Så fik jeg endelig lavet en patcworkbold til min søn, selvfølgelig efter denne skønne DIY
  Se den på den ledigestund.blogspot.com

  Mvh Diana

  SvarSlet
 20. Ihhhh tak.

  Sad og søgte efter en fremgangsmåde på disse bolde. Nu tør jeg godt hoppe ud i at lave en.

  Hilsen Tove

  SvarSlet
 21. Tak for god og overskuelig DIY. Se min bold på http://hadlas.blogspot.com/2012/03/patchworkbold.html (Jeg misforstod dog den med at hvis den skulle være symestrisk, så skulle de to "sider" være spejlvendte, ikke ens.. ikke sandt?) :)

  SvarSlet
 22. nu har jeg ikk læst alle de andre kommentarer så ved ikke om andre har spurgt om det samme....men hvad er grunden til man skal have pap i når man syr??? bliver det nemt skæv ellers???? og syr du det i hånden fordi det er nemmere end maskine??? jeg ville nemlig ha gættet på du syede dte på maskine ;0)

  Jeg er altså nysgerrig ;0)


  Camille

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt i orden at være nysgerrig :) Helt kort, så JA til alle dine spørgsmål. Pappet er i for at kunne holde stoffet stramt og lige og har ikke prøvet på maskine, da det vil blive for svært at få det ordentligt sådan, da det er nogle meget små sting man skal sy med, for ikke at få syet pappet fast i stoffet - det skal jo ud igen, når siderne er syet sammen.

   Slet
  2. Hmmm ja jeg er med ;0)) så blev jeg så meget klogere...i mit hovede forstillede jeg mig bare at det pap gjorde det mere besværligt, men har altså ikke prøvet i praksis ;0)))


   Dvs du syr meget meget små sting langs stoffet....jeg troede man syede op over kanterne hvis du kan følge mig??? og det kunne jeg ikk forstå hvordan dte kunne blive godt....men nu er jeg mere med og tror oz jeg har lidt mod på at kaste mig ud i det.....sys det er så flot, og vil gerne lave en pude i det ;0))

   1000 tak for svar Mie ....hilsner fra Århus ;0)

   Slet
 23. Tak for din fine DIY, var netop på jagt efter opskriften på sådan en bold. Må jeg spørge hvor store du laver dine 5-kanter?
  Du kan se mit resultat lige her
  http://stjernepus.blogspot.dk/2013/01/patchwork-bold.html

  En rigtig fin blog du har, den vil jeg glæde mig til at følge med i :-)

  Kh Nanna, Stjernepus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt forskelligt hvor store jeg har lavet 5-kanterne. De fleste er omkring 5 cm brede :)

   Slet
 24. Tak for en fin DIY

  Du kan se mit resultat her:
  http://nulleris.blogspot.dk/search/label/Sansebold
  Er meget tilfreds med den, og mon ikke der bliver lavet et par stykker mere til venindernes unger..

  Jeg misforstod desværre også at de to "blomster" skulle spejlvendes, så måtte igang med at sprætte op..:)

  SvarSlet
 25. Supersejt beskrevet! Tak for en fin opskrift :o)

  SvarSlet
 26. Tak for DIY!!! Har linket til den fra min nye blog, hvor du også kan se min version af bolden: blaavild.blogspot.dk. Tror jeg har lavet 5-6 stk til barselsgaver ud over den jeg viser på bloggen! Tak for inspirationen!

  SvarSlet
 27. Her 4 år efter bruger jeg den også, hvor er den god...
  Er vild med tippet om de 6 slags stof for at få synetri i bolden...
  Tak for en god DIY.. :-)

  SvarSlet