DIY - eksempel på montering af patchwork

Som vist i et tidligere indlæg har jeg fået brugt mine sekskanter til et net, som jeg tænker Ida Evelyn skal bruge, når hun lige om lidt skal starte i vuggestue. Jeg er også tidligere blevet spurgt om en DIY til montering af patchwork, så det bliver tilblivelsen af dette net, der er eksemplet på montering.

Skriften på billederne er pink til at starte med og bliver blå, der hvor det kun beskriver, hvordan jeg har lavet nettet. Så tag, hvad du kan bruge og kom gerne med ekstra fif, kommentarer eller spørgsmål.

Montering af patchwork

Har du lavet patchwork med sekskanter, fjernes først alt pappet fra bagsiden. Alt efter hvad du skal bruge dit patchwork til, kan det være en god idé at forstærke bagsiden med Vlieseline.

Vlieseline klistrer kun på den ene side og stryges fast ved at holde strygejernet over det i 8 sek.

Stoffet bliver lidt stift i det, når det har fået vlies bag på, så hvis det f.eks. er til tøj eller et tæppe er det måske ikke så hensigtsmæssigt. Jeg har som sagt lavet en taske/net, så der var det okay med lidt ekstra stivelse.


Vlies eller ej, sekskanter eller firkanter, så kan du betragte dit patchworkstykke som et "almindeligt" stykke stof og klippe, presse, folde det efter hvad du skal bruge det til. Jeg har her presset de yderste sekskanter så de blev halve og kanten blev lige. Hvis du klipper dem over, så husk at bevare en lille sømrumskant.


Skal du lave et tæppe, ries først pladevat (eller fleece eller hvad du vil have tæppet foret med) fast på bagsiden af dit patchwork. Dette kan evt. quiltes fast ved at sy gennem pladevat og stof i linier eller andet mønster. Herefter sys bagbeklædningen på ved at sy de to dele sammen ret mod ret. På mit tæppe har jeg ikke quiltet pladevatten fast, blot syet delene sammen og så lavet en stikning hele vejen rundt på tæppet ca. 5 cm inde fra kanten.

Sekskanterne blev syet mere sammen så det blev til en pose. Men det kunne også være blevet brugt til et pudebetræk.

Resten af denne DIY beskriver, hvordan jeg har lavet det færdigt til et net.


Fór i tasken: Klip et stykke stof, der er lige så stor som patchwork-posen. Hvis du vil have en lomme i foret, er det nemmest at sy denne på inden foret sys sammen.

Lomme med skråbånd: Klip først lommen ud i den ønskede størrelse. Skråbåndet sys på i den øverste kant og fast i retsiden på den øvrige del af lommen. Buk herefter skråbåndet om på bagsiden og sy det fast samtidig med du syr det fast på foret.

Sy herefter foret sammen i siderne.

Mål op til taskens bærestykke ved posens åbning. Klip et dobbelt stykke til dette. Klip også ud til hanke i den ønskede længde.

Sy først hankene til tasken som sys fast på bærestykket samtidig med du syr bærestykkets for og bagside sammen ret mod ret. Bærestykket kan evt. også forstærkes med Vlieseline inden det sys sammen.

Når bærestykket vendes om til retsiden har du toppen af et net. Dette nåles fast på patchworkposen, ret mod ret og med "bunden i vejret".

Det samme gør du med foret ved at putte hele posen ind i foret, der har bagsiden ud af. Derefter syr du igennem alle 3 lag. Brug nåle, så du er sikker på at få fat i alle lagene hele vejen rundt.

Husk endelig at lade et stykke stå åbent, så du kan vende det hele om til retsiden til sidst.

Åbningen ved "vendehullet" sys fast med en stikning fra forsiden og så er nettet færdigt!

Håber det kan hjælpe eller inspirere nogen.

13 kommentarer

 1. Fedt! 1000 tak for en god præcis DIY. Det må jeg helt sikkert prøve meget snart!

  SvarSlet
 2. Endnu en fantastisk DIY fra din hånd:) Den vil med sikkerhed blive brugt, når jeg skal i gang med monteringen af mine patchworkstykker til taksen:) Keep up the good work - vi er vist mange som nyder godt af det:)

  SvarSlet
 3. Intet mindre end fantastisk Mie!!! Skal absolut prøve at lave sådan et net, så tak for den grundige beskrivelse :)
  KH Mette

  SvarSlet
 4. Super DIY Mie! God arbeje - og tusind tak :)))

  SvarSlet
 5. Tak for den fine DIY :)

  Jeg skal lige høre - du quiltede ikke dit lappetæppe? Holder det fint til alting og også maskinvask. Har du brugt almindelig pladevat? Jeg vil nemlig helst være fri for at quilte mit legetæppe, så skal høre, om det holder. Den syning du har lavet er det bare hele vejen rundt i kanten lidt inde på tæppet?

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 6. Årh - du gør det igen..:) Tak for en fantastisk DIY.. Har længe luret på de net dér..;) Det må være næste projekt - lige nu er jeg godt halvvejs med min sekskante patchwork pude..:)
  Ville du sætte vlies bagpå, når det er til en sofapude..?
  Ha' en dejlig dag - og igen tusind tak fordi du altid er så sød til at dele...
  Kh Anne

  SvarSlet
 7. Fed DIY :)
  Er ny i alt det med at sy og sådan, og har ingen symaskine, så er lidt nysgerrig, hvordan syes lapperne samme, på maskine eller i hånden??
  Kunne så godt tænke mig at lave en bold til lillemanden :)
  Hilsen Micha

  SvarSlet
 8. Tak skal I have alle sammen. Jeg er så glad for jeres positive tilkendegivelser, når nu man alligevel bruger lidt tid på det. Men jeg synes som sagt også det er lidt sjovt at lave.

  Der var lige et par spørgsmål også.

  Mirjam: Ja, jeg har brugt alm. pladevat til mine tæpper. Jeg har lavet to, et lege/hygge tæppe og et på babydyne-størrelse som jeg bl.a. bruger inde i hendes kørepose. Begge to har jeg ikke quiltet, men syet hele vejen rundt i kanten lidt inde på tæppet. Jeg har kun prøvet at vaske det lille, men det holdt fint.

  Anne; Jeg vil tro at du vil kunne lave en pude både med og uden vlies bag på. Det kommer nok også lidt an på, om det er nogle meget tynde stoffer du har brugt og om du syr dit patchwork fast på noget eller om det er selve betrækket. Men som sagt, så bliver det en anelse stift med vlies.

  Micha; Sekskanterne er syet sammen i hånden. Du kan se min DIY om det ude i min sidebar. Husk hvis du skal lave en bold, så skal den være i 5-kanter ;-) (har jeg lært fra bitter erfaring).

  SvarSlet
 9. Hold da f. hvor ser det fint ud. Jeg kan mærke et lille patchworkprojekt boble frem:-)
  Og så må jeg lige komplimentere dig for den fedeste blogtitel.

  Smil fra Line

  SvarSlet
 10. Hej Mie
  Jeg vil bare sige tusind tak for din gode DIY.
  Igår fik jeg syet en taske efter din vejledning, godt nok med firkanter i stedet for.
  Jeg ligger den på bloggen lidt senere og henviser til din vejledning.
  Tak!

  SvarSlet
 11. "Skal du lave et tæppe, ries først pladevat (eller fleece eller hvad du vil have tæppet foret med) fast på bagsiden af dit patchwork. Dette kan evt. quiltes fast ved at sy gennem pladevat og stof i linier eller andet mønster. Herefter sys bagbeklædningen på ved at sy de to dele sammen ret mod ret. På mit tæppe har jeg ikke quiltet pladevatten fast, blot syet delene sammen og så lavet en stikning hele vejen rundt på tæppet ca. 5 cm inde fra kanten."
  Spørgsmål til denne del...
  1: Hænger bagsiden af tæppet så ikke løst og flapper, som et pitabrød i stedet for at være fast som et vattæppe?
  1: Hvis det er patchwork, kan man så stadig quilte det, så det bliver pænt? Og er det inkl. for- og bagside?

  Tak for en fed DIY- den bliver brugt ;)

  SvarSlet
 12. Marolle; Super! Glæder mig til at se dit resultat og du kunne bruge min vejledning.

  Blomsterpigen: Synes ikke det hænger løst på de tæpper jeg har lavet og de er "kun" quiltet fast ca. 5 cm inde i kanten hele vejen rundt. Jeg har ikke prøvet at quilte det mere end det, men vil da bestemt mene det kan laves pænt og patchwork, både gennem alle lag og gennem kun nogle.

  SvarSlet
 13. Tusind tak for dit hurtigt svar :) Det prøver jeg så... liiiiige efter eksamen ;)

  SvarSlet