Patchwork og pædagogiske overvejelser

Jahuu, så er jeg online igen! Problemet skyldtes tilsyneladende, at min Mac havde fået en eller anden form for trådløst-netværks-overload, fordi der åbenbart er mange her i bygningen, der har trådløst netværk og så fik min computer kuller og skulle indstilles til en anden kanal... Eller det er i hvert fald sådan jeg forstod mandens forklaring - kan man høre jeg ikke lige er fagkyndig på det område? Nevermind, så længe cyberspace nu igen kan flyde frit lige ind på min skærm.

Og så må jeg i gang med pralerierne, for jeg har været særdeles produktiv siden i lørdags, hvor netværksproblemerne startede (hmm, måske netop derfor?). Til at starte med skal jeg selvfølgelig fremvise mit færdige patchworktæppe, de andre ting må komme i senere indlæg.

Jeg er særdeles tilfreds og stolt af resultatet eftersom det er første gang jeg har lavet noget med denne teknik. Se blot, hvor flot og lige tæppets hjørner rammer hinanden (ja, jeg sagde jo jeg var stolt af mig selv!).

Ida Evelyn har gennemtestet og godkendt tæppet.

Jeg vil jo normalt ikke høre efter gode råd og vejledning medmindre jeg selv har bedt om det. Derfor har jeg med vilje heller ikke spurgt nogen (læs her: min mor) om, hvordan et sådan patchwork-projekt skulle gribes an. Jeg vil hellere selv prøve mig frem og finde ud af hvad der fungerer, og efter jeg har fundet denne blogverden, kan jeg også her finde inspiration og tips efter eget behov. Jeg er også typen, der kun i yderste nødstilfælde finder en brugsvejledning frem og da kun for at skimme den igennem. Derfor ender nogle af mine første-forsøgs-projekter også mere eller mindre uheldigt ud, men jeg tænker det er en del af en kreativ erfaringsproces jeg skal igennem. Men denne gang er projektet vellykket i første hug!

At jeg ikke har bedt om gode råd og vejledning omkring projektet har nemlig ikke holdt nogen (læs igen: min mor) tilbage for, ganske ihærdigt og uopfordret, gentagne gange at minde mig om, at lapperne altså skal være HELT lige med trådretningen og, at jeg ABSOLUT skulle huske at ri pladevatten fast inden jeg syede det sammen med bagsiden, for ellers ville det skride rigtig meget for mig. "Jeg kender dig jo, og ved hvordan du vil gøre det..." Nå, nå, men så riede jeg da pladevatten fast.

Se selv mor, jeg riede det fast :-)

Men det er ikke kun, når jeg selv skal lære, at jeg har en pædagogisk brist. Det er i den grad også, når jeg skal lære fra mig. Dette kom jeg til at tænke på den anden dag, da jeg skulle vise en fra min mødregruppe, hvordan man hækler Oldemorfirkanter. Heldigvis kunne hun godt hækle lidt i forvejen og fangede ret hurtigt, hvordan man gjorde. Jeg har før skulle lære en anden veninde at hækle som ikke kunne hækle i forvejen. Sessionen blevet afsluttet med, at jeg måtte konstatere, at hun nok bare måtte acceptere, at hun altså ikke kunne hækle. Men det kan hun altså godt - i hvert fald nu, hvor hendes moster har lært hende det (sorry). Den store pædagog bliver jeg nok aldrig.

Mine lidt "hjemmegjorte" løsninger gør også, at jeg ikke altid kender de korrekte udtryk og betegnelser for forskellige styles og teknikker. F.eks. havde jeg en diskussion med et par veninder om, hvorvidt jeg havde lavet patchwork før. Det mener jeg jo tydeligvis ikke jeg har, men de mente, at de håndquiltede tæpper, jeg efterhånden har lavet nogle stykker af, også er patchwork.

Hvis "patchwork" blot betyder "lapper der er syet sammen", ja så har de jo ret. Men fordi jeg synes det er en helt anden proces og andre teknikker jeg har brugt til denne type tæpper, har jeg ikke tænkt på det som det samme. Det pink tæppe er 100% syet i hånden. Hver lille firkant er først blevet presset og derefter quiltet. Til sidst sys alle firkanterne sammen og der automatisk bageside på tæppet.

Er der nogle mere patchwork-kyndige personer, der har bedre faglige betegnelser for de forskellige teknikker?

17 kommentarer

 1. Og JA det er da patchwork begge dele!

  SvarSlet
 2. Så flot et lappetæppe, du har lavet Rie. Du er jo SÅ dygtig!!! Det er da helt vildt med det pink håndsyede patchworktæppe! :))

  Men ja, jeg elsker Idas nye lege/hygge/slumretæppe i lapper, og især at hjørner mødes så flot. Jeg er selv for perfektionistisk til at se igennem fingre med skæve hjørner i patchwork ;)

  KH Helle

  SvarSlet
 3. Skøønt tæppe. Hvor er du altså bare kreativ.

  SvarSlet
 4. WOOOOOW - der er simpelthen fantastisk. dit patchworktæppe...respekt....

  kh

  SvarSlet
 5. Jeg arbejder på præcis samme måde. Alle førstegangsprojekter som ikke bliver gode, bliver døbt 'test':D
  De er helt vildt kodylt flotte dine tæpper!

  SvarSlet
 6. Hoooold nu op hvor er det bare SUPER flot...eeej jeg får totalt præstations angst nu (skal jo i gang med at sy mit først patchwork tæppe liiige om lidt!!!) Og jeg er vildt bekymret for om jeg nu kan få alle hjørner lige osv...var det svært at lave??
  Jeg er nemlig heller ikke så god til det der med at sidde og læse en vejledning eller opskrift - vil også helst bare i gang, selvom jeg ved at det næsten altid går i fisk:-)
  Det er virkelig flot arbejde du har lavet...
  Kærligst Malene

  SvarSlet
 7. Superflot tæppe - det er forståeligt at du praler af det !! Jeg er selv ved at samle sammen til et lignende tæppe, også inspireret af blogland. Bare det bliver halvt så flot som dit, så bliver jeg tilfreds :-) Vh Dorthe :-)

  SvarSlet
 8. Jeg tror nok det er patchwork det hele. Og så har jeg selv lige fået et råd som jeg kan lade gå videre. I stedet for at ri, kan man købe lim i patchworkforretninger. Det bruger man til at lime lagene sammen så man slipper for at ri. Jeg har ikke prøvet endnu, men det skulle være ret effektivt. Limen "virker" vist kun et lille stykke tid.

  SvarSlet
 9. Line; Tak skal du have, og ja det er jo nok begge dele forskellige arter af patchwork.

  Helle; Tak for tæppekomplimenterne. Jeg er også glad for, at jeg fik så let ved at få lige hjørner, ellers havde jeg heller ikke kunne holde ud at se på det.

  MollyMy; Ihh, tak skal du have :-)

  Groovymama; mange tak skal du have.

  Husmoder; Ja, der ligger også en test eller to fra diverse projekter rundt omkring fra min hånd.

  Malene; Hav ingen præstationsangst over for mig :-) Jeg laver et indlæg om lidt med lidt tips til at få hjørnene lige. Håber det kan hjælpe dig. Og nej, det er faktisk slet ikke svært, hvorfor jeg også er startet på endnu et tæppe.

  Fruens Univers; Ihh, tak, bliver da helt forlegen :-) Nu er det jo ikke mig alene, men i særdeleshed også alle de fine, fine stoffer jeg har været så heldig at kunne sammensætte, der gør tæppet så flot at se på.

  Anne D; Tak for lim-tip. Havde min mor i røret så snart hun havde læst indlægget her, og hun refererede straks til dit tip om limen :-) Hun har vist selv noget, og kunne så yderligere oplyse at limen vist nok holder til det er blevet vasket.

  SvarSlet
 10. Hej Mie.
  Rigtig rigtig fint tæppe, og en skøn blanding af alle mulige farver. Very very nice.
  Jeg minder nok en hel del om dig ift. måden at gribe nye projekter an på. Jeg er begyndt at kalde det "Projekt under udvikling" :o) Hvilket vil sige det godt kan tage nogle forsøg inden det lykkedes. Men jeg er vandt til det, så sådan er det bare :o)
  Jeg vil lige fortælle at jeg i et "projekt under udviklings" face syede igennem pladevat og hele baduljen på et lign. tæppe. Der var bare sindsygt mange nåle i, men lykkedes det gjorde det altså uden at noget skred rundt. Vil dog overveje dit "ri-trick" til næste gang ;o)
  Rigtig rigtig fint tæppe.
  Kh Anette.

  SvarSlet
 11. Anette; Det er da egentlig dejligt at høre, at jeg ikke er alene med min måske lidt utålmodige fremgangsmåde :-) Spørgsmålet er jo så, om det ikke tager lige så lang tid at nåle det hele sammen, som at ri det sammen? Og i det hele taget er spørgsmålet vel, om det ikke er hurtigere at gøre tingene grundigt fra starten af i stedet for utålmodigt at forsøge med den hurtige løsning? Svaret er nok ja og jo, men det betyder jo ikke, at man gør det en anden gang. På nogle punkter bliver man nok bare aldrig rigtig voksen og fornuftig ;-)

  SvarSlet
 12. Kom lige forbi på din inspirerende blog. Mht nål og ri-tråd kan du undgå at bruge dem, hvis du istedet bruger lim-spray. Hvis du vil være helt sikker på, at lagene ligger rigtigt, kan du sætte sikkerhedsnåle i rundt omkring. Hvis du quilter på maskine, slipper du for at starte med at quilte indefra midten og ud, så på mange måder er det meget nemmere og mere tidsbesparende - vi har jo alle så meget, vi gerne vil igang med eller videre med...

  SvarSlet
 13. TAK for inspiration!
  Lidt mere om quiltning... please?
  Jeg patchworker i stor stil, men jeg fatter ikke det quilt.
  Det er for stort og bøvlet under min symaskine, det skrider synes jeg.
  Og i hånden.... det har vi jo ikke tid til med alle de lækre børn vi har.
  Hvordan gjorde du med det lyserøde?
  Du syer hver firkant med vat og bagside? og quilter det og syer til sidst dem alle sammen?
  Aij, ikke med bagside vel?

  SvarSlet
 14. Hej, hvor er det bare et smukt tæppe. Du laver ikke sådan nogle på bestilling og sælger? :)

  Mvh.

  SvarSlet
 15. Zine; Jeg har ikke gjort det i tæpper på bestilling, men send mig en mail, med hvad du er interesseret i. pralerier@gmail.com

  SvarSlet
 16. Ha ha ha. Svor skægt. Sidder her - 1½ år senere og google "patchwork tæppe" og op kommer din blog. Tak for tips. Og så tænker jeg, hende du nævner med "oldemor firkanterne" var mig i sin tid. Jeg fik det lært, men projektet er lidt dødt. Der ligger i hvert fald 25 firkanter i en pose et sted. Nu vil jeg forsøge mig med at sy - det passer nok bedre til min tålmodighed.
  KH Louise

  SvarSlet